Főoldal Kárpát-medence Toroczkai ismét kitiltva Szerbiából

Toroczkai ismét kitiltva Szerbiából

E-mail Nyomtatás PDF
A HVIM közleménye - 2006.
A HVIM közleménye - 2006.02.01
Hiába igyekeztem a mai napon Óbecsére, hogy a beharangozottak szerint dr. Páll Sándor polgármesterrel együtt ünnepélyes keretek között kitûzzük a Wittner Mária 56-os hõs által készített nemzeti lobogót a városházára, amely elsõként jelképezte volna az elszakított területeken, hogy a magyarok sem lehetnek másodrangú polgárok a szülõföldjükön. Hiába vártak rám a város elöljárói, a zászlót felszentelni készülõ óbecsei katolikus atya és az összesereglett helybeliek, illetve újságírók, a trianoni határon ezúttal sem tudtam átjutni. Délelõtt 11 óra elõtt néhány perccel jelentkeztem belépésre a Röszke-Horgos határátkelõ szerb oldalán, mozgalmunk egyik budapesti tagjának társaságában. A rendõrség és a határõrség már várt rám, s elõször a szerb határõrség épületének vasajtós, ablak nélküli garázsába irányítottak, végül meggondolták magukat, és a szabad ég alatt kezdték módszeresen átkutatni a kocsimat.

Öt egyenruhás rendõr foglalkozott velünk, majd az egy órás tortúra után, egy Pasia nevû rendõrtiszt, aki a horgosi határállomás parancsnokának mondta magát, udvariasan közölte velünk, hogy "felsõbb körökbõl" kapott parancsot arra, hogy a mai napon én nem léphetem át a határt, vissza kell fordítaniuk a Magyar Köztársaság területére. Pasia úr egyértelmûen kijelentette, hogy magasabb fórumokról érkezett utasítást hajt végre, s a kitiltás a mai napra és kizárólag az én személyemre vonatkozik. Ezután a szerb határõrök a mai határátlépésemet felülíró bélyegzéssel látták el a kitiltások miatt már amúgy is gazdagon tarkított útlevelemet, majd a sorompón túlra kísértek.

A történtek után a Wittner Mária által készített nemzeti szimbólumot végül a trianoni határon adtam át az óbecsei vezetõnknek, így az eljutott a délvidéki városba, s még a mai napon, február elsején felszentelik a katolikus templomban és kitûzik a városházára. Az ünnepélyes külsõségek így elmaradtak, de a célunkat elértük. A magyar nemzeti lobogó rendeltetési helyén hirdeti a szabadságot az ostoba és szánalmas elnyomás ellenében. Az újabb törvénytelen kitiltásom miatt a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának Konzuli Fõosztályához fordulok, amely remélem - ahogy a romániai kitiltásom esetében a bukaresti kormánytól - úgy ezúttal is hivatalosan kér magyarázatot az esetre a szerb hatóságoktól. Nekem ugyanis már nincs pénzem ahhoz, hogy felesleges jogi szélmalomharcot vívjak a szerb és a román hatóságokkal szemben az engem érõ sorozatos törvénytelenségek és jogtiprások miatt.
Szeged, 2006. február 1.

Toroczkai László
a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke

Képmelléklet:
1. A mai határátlépést megtagadó bélyegzõ Toroczkai László útlevelében
2. Toroczkai László átadja a zászlót a HVIM óbecsei vezetõjének a határon

2006. február 02. -csütörtök

AZ EMBERI JOGOK MEGCSÚFOLÁSA

A Magyar Polgári Szövetség elképesztõnek tartja, hogy egy magát demokratikusnak tartó ország elköveti azt a butaságot, hogy minden ok nélkül megtagadja a Szerbiába való belépést Toroczkai Lászlónak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökének.

Már maga a lejárató hadjárat is (amely nemrég dúlta sajtóban) kritikán aluli volt, amelyben egymást túllicitálva azon mesterkedtek a szerbiai politikusok, hogy a HVIM-et, mint fasiszta szervezetet mutassák be. Hadd mondjuk ki érthetõen, hogy erõs meggyõzõdésünk, hogy a HVIM nem fasiszta szervezet. Nem látjuk azokat az ismérveket, amelyek alapján bárki fasisztának kiálthatná ki a fiatalokat, akik mindössze nemzeti érzelmûek. A HVIM nem erõszakos, és nem bánt másokat, mint az újvidéki egyetemen randalírozó szerbek.

A délvidéki MPSZ elítéli a határõrség eljárását, és mindazok alattomosságát, akik - akár magyar léttükre is - segédkezet nyújtottak ahhoz, hogy valós ok nélkül rosszindulatúan diszkriminálják, meghurcolják ezt a szervezetet.

Ahogyan a HVIM-mel, és elnökükkel bánnak, rossz emlékeket ébreszt. Arra utal a szerb hatalom önkényessége, hogy van félnivalója az elcsatolt magyarságnak, függetlenül attól, hogy állítólag 2000-ben rendszerváltás történt a hatalmi szinteken.

délvidéki Magyar Polgári Szövetség


Módosítás dátuma: 2006. február 04. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 310 vendég böngészi