Főoldal tánc Első alkalommal rendezik meg a Jászberényi Táncpanorámát (MTI)

Első alkalommal rendezik meg a Jászberényi Táncpanorámát (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFBudapest, 2015. május 21. - Indiai táncjátékkal, mesedarabbal, Erdély és a Partium táncaira épülő produkcióval, valamint Fred Astaire kulisszatitkaiba is bepillantást engedő tánctörténeti előadással várja az érdeklődőket június 5-én és 6-án az első Jászberényi Táncpanoráma a Nemzeti Táncszínház és az Új Színházért Alapítvány közös szervezésében.
A Jászberény négy helyszínére kiterjedő fesztivál célja, hogy a várost bekapcsolja az egyetemes táncvilág közegébe és tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínáljon a táncművészet kedvelőinek - olvasható a Nemzeti Táncszínház által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Június 5-én a Fitos Dezső Társulat A Láda Titka, avagy Sehol és Valahol című darabját nézhetik meg az érdeklődők a Lehel Film-Színházban. Ugyanezen a napon Lakatos János Nívó-díjas koreográfus, táncpedagógus Táncoló filmkockák című előadása kerül terítékre, amely az 1940-es, 1950-es évek legnagyobb táncos legendáinak kulisszatitkaival ismerteti meg a közönséget.
A Főnix Fészek Műhelyházba meghirdetett előadásból kiderül, miért köszönhette Fred Astaire karrierjének tíz évét egy balesetnek, hogyan kerül egy síró szépségkirálynő a zongora alá, és kinek biztosították a lábait ötmillió dollárra.
A fesztivál egyik különlegessége a Sivasakti Kalánanda Táncszínház június 6-i előadása lesz, amely egy indiai eredetű társasjátékhoz kapcsolódik. A szabadtérre meghirdetett Karma, az élet játéka című táncjáték a hagyománynak megfelelően az életet tanítja, nem játszhatja akárki, csak az, akit a játékmester arra alkalmasnak ítél. A játék nem "igazságos", nem kiszámítható: néha élvezetes, néha bosszantó és érthetetlen, de minden esetben izgalmas és elgondolkodtató - áll a közleményben.
A Jászberényi Táncpanoráma záróeseménye a Duna Művészegyüttes Feketetó című előadása lesz, amely az Erdély történelmi határán fekvő Feketetón évszázadok óta megrendezett vásár változásait mutatja be. Ahogy a vásár forgatagában egyaránt jelen vannak - voltak - a román, magyar és cigány árusok és vásárlók, úgy a jászberényi Szabadtéri Színpadra meghirdetett előadás táncanyaga is Erdély és a Partium táncaira - román, magyar és cigány - épül.
A kétnapos fesztivál előfutáraként május 11-én a Nemzeti Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Közép-Európa Táncszínház együttműködésében készült tánc/színházi nevelési előadást, a Horda2 című produkciót mutatták be Jászberényben, egy helyi 9. osztály részvételével.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 239 vendég böngészi