Főoldal tánc Huszonnégy produkció a 11. Magyar Táncfesztiválon (MTI)

Huszonnégy produkció a 11. Magyar Táncfesztiválon (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Győr, 2015. május 28. – Huszonnégy produkció szerepel a Magyar Táncfesztivál programjában, amelyet tizenegyedik alkalommal rendeznek Győrött június 15. és 21. között – hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön a Győr-Moson-Soproni megyeszékhelyen.
Kiss János, a Győri Balett vezetője és a fesztivál szervezője elmondta, hogy az idei rendezvény mottója a fesztivál a fesztiválban.
Kifejtette: első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal rendezik a Magyar Gyermek Táncfesztivált, amelynek célja, hogy felkeltse a fiatal generáció figyelmét a tánc, a táncművészet iránt.
A Bartók Béla Megyei Művelődési Központban elsősorban mesefeldolgozásokat láthatnak a legkisebbek, mint például a tavaly nyáron megalakult Sopron Balett Szép Cerceruska című produkcióját.
A másik újdonság, hogy a képzőművészet mellett a cirkuszművészet is megjelenik. A zárónapon a Recirquel Újcirkusz Társulat Művészetek Palotájában már bemutatott Cirkusz az éjszakában című produkcióját adja elő.
A fesztivál fő helyszíne idén is a Győri Nemzeti Színház, de folytatva a tavalyi kezdeményezést, a színház előtti téren is felállítanak egy színpadot, ahol nemcsak előadásokat láthat a közönség, hanem a néptánctól a flamencóig táncokat is tanulhatnak.
Kiss János úgy fogalmazott, hogy a fesztiválnak ezzel a szegmensével azokra a tánckedvelő emberekre gondolnak, akik anyagi helyzetüknél fogva nem tudnának megvásárolni egy jegyet sem.
Az előadásokon kívül kerekasztal beszélgetést tartanak a Nemzeti Táncprogramról, emellett egy konferenciát a táncművészet jelenlegi hazai helyzetéről. Ez utóbbin mások mellett a Magyar Táncművészeti Szövetség erdélyi és felvidéki tagjai is jelen lesznek – tette hozzá a Győri Balett igazgatója.
Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) Győr alpolgármestere úgy fogalmazott, hogy a fesztivál egy hete alatt a megyeszékhely a tánc fővárosa lesz.
A Magyar Táncfesztivál, amelyet 1988-ban rendeztek először, a hazai táncművészet elmúlt egy évében rendezett legjelentősebb alkotásait mutatja be. A rendezvényen mások mellett fellép a Szegedi Balett, a Pécsi Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Budapesti Táncszínház, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős balett növendékei.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 346 vendég böngészi