Főoldal színház Húsz társulat lép fel a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján (MTI)

Húsz társulat lép fel a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Kisvárda, 2015. június 14. - Húsz társulat lép fel a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, amelyet 27. alkalommal, június 19. és 27. között rendeznek meg az észak-szabolcsi városban.
Nyakó Béla, a szervező Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házának igazgatója az MTI-nek elmondta: a szomszédos országokban működő magyar teátrumok közül - a bábszínházakkal együtt - tizennyolc érkezik a fesztiválra, valamint két anyaországi társulat is fellép.
A kilencnapos program során húsz előadást, valamint négy bábjátékot láthat majd a fesztivál közönsége, illetve a zsűri.
Erdélyből ezúttal is résztvevő lesz Csíkszeredai Csiki Játékszín, a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a szintén marosvásárhelyi Ariel Színház, a Nagyváradi Szigligeti Színház, a Sepsiszentgyörgyi Jel Színház, a Szatmárnémeti Északi Színház, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a Temesvári Csiky Gergely Színház. A bábszínháza közül a Nagyváradi Liliput Társulat és a szatmárnémeti bábtagozat mutatkozik be.
A Felvidékről a Kassai Thália Színház, a Révkomáromi Jókai Színház, illetve a csallóközi Hetény Csavar Színház Társulata lép fel.
A Délvidékről a Szabadkai Népszínház és az Újvidéki Színház előadása szerepel a versenyprogramban.
Az ukrajnai magyar színjátszást pedig a Beregszászi Kárpátaljai Magyar Drámai Színház művészei képviselik.
A hazai színházak közül a budapesti Manna Kulturális Egyesület társulata és az Óperenciás Bábszínház a fesztiválszereplő.
Az intézményvezető közlése szerint a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja június 19-én, pénteken kísérő rendezvényekkel kezdődik, 14 órakor az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Alma és fája című kiállítását nyitják meg, amely Kós Károly (1883-1977), erdélyi építész, író, szerkesztő és lánya, Koós Zsófia (1916-1990) színművész életét mutatja be. Utána 20 órától a Benkó Dixieland Band koncertjére várják a zenekedvelőket.
A fesztivál versenyelőadás-sorozata június 20-án, szombaton, 18 órától a székelyudvarhelyi színház Háztűznéző, 21.15-től pedig - előtte az ünnepélyes megnyitóval - a temesvári teátrum Futótűz című darabjának bemutatójával indul.
Az utolsó napon, június 27-én a Sepsiszentgyörgyi Jel Színház Wilhelm-dalok című műsora, majd a záróünnepséget és a díjkiosztást követően Udvaros Dorottya színművész lemezbemutató koncertje szerepel a fesztivál programjában.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 254 vendég böngészi