Főoldal Kárpát-medence Tragédia, komédia: galéria

Tragédia, komédia: galéria

E-mail Nyomtatás PDF
A szerzõdés teli van hibákkal, ráadásul a megyére nézve anyagi szempontból elõnytelen
Bauer még az elõbbi funkciójában írt alá egy szerzõdést a kulturális tárcával, melynek értelmében januártól az egykori Abaúj–-Torna megye székháza a jelenlegi Kelet-szlovákiai Galéria állami tulajdonból megyei fennhatóság alá került.

 A szerzõdés teli van hibákkal, ráadásul a megyére nézve anyagi szempontból elõnytelen
Bauer még az elõbbi funkciójában írt alá egy szerzõdést a kulturális tárcával, melynek értelmében januártól az egykori Abaúj–-Torna megye székháza a jelenlegi Kelet-szlovákiai Galéria állami tulajdonból megyei fennhatóság alá került.
Eddig a pontig minden kassainak tetszik a történet, ám amikor napvilágra kerültek a szerzõdés feltételei, a megyei képviselõk többsége már kevésbé lelkesedett. Kiderült, hogy a minisztérium már tavaly nyáron elkülönítette a galéria idei mûködésére szánt 8,2 millió koronát, ám miután Franti1ek Tóth tárcavezetõ aláírta az átvételi szerzõdést Bauerrel, ezt az összeget gyorsan szétosztották saját intézményeik között, az épület fenntartási költségeit pedig a megyének kell kigazdálkodnia.
Történt mindez novemberben a megyei választások két fordulója között, a képviselõ-testület összehívása nélkül, azaz sokak szerint törvénytelenül. Ráadásul a dokumentumban sok hiányosságot találtak a megyei hivatal jogászai, egyebek mellett az ingatlan értéke sem szerepel benne, és azt sem tudni, van-e adósságuk. Legtöbben azonban amiatt aggódtak, hogy a mûködtetéshez szükséges összeget a többi, egyébként is nyomorgó megyei kulturális intézmény költségvetésébõl csippentik majd le. A többségi koalíció képviselõi a tegnapi ülésen feltették a kérdést: hogyan lehetséges, hogy a galéria átvételének feltételei közül kimaradt az az anyagi juttatás, amely az állami költségvetés alapján megillette volna. Már az alkalmazottak januári fizetését, mintegy 560 ezer koronát sem volt egyszerû hirtelenjében elõteremtenie a hivatalnak, ráadásul kiderült, a galériának 550 ezer korona értékben maradtak rendezetlen számlái tavalyról. A mûemlék épület felújítására ugyan két év alatt 13 millió koronát költött a minisztérium, ám a teljes felújításához további hatvanötmillióra van szükség. E célra ugyan külön pályázhat a hivatal, az intézmény fenntartását azonban a tárca támogatása nélkül nem tudja megoldani. A tárgyalásokat a hivatal kulturális osztályának vezetõje, Franti1ek Balún vezette, aki nem rendelkezik jogi végzettséggel, mégsem kérte a hivatal jogászainak segítségét. Az eddigi tények alapján az is valószínûnek látszik, hogy Bauer és Balún a hivatal igazgatónõjének megkerülésével ütötték nyélbe ezt az „üzletet”. Kiderült továbbá, hogy a hivatkozási alapként szolgáló törvények némelyike már érvényét vesztette, ezért a szerzõdéshez záradékot kell csatolni, melyben a hibákat korrigálják. A képviselõk azonban ennél is fontosabbnak tartják a mostaninál kedvezõbb feltételek kiharcolását. Tegnap nem hagyták jóvá a szerzõdést, hanem a kulturális tárcával való további tárgyalásra hatalmazták fel Zdenko Trebuµa megyei elnököt, méghozzá szinte egyhangúlag, egyetlen ellenszavazattal és egy tartózkodás mellett.
A túlnyomó többség tehát úgy véli, a jelenlegi feltételek mellett a megye számára elõnytelen a galéria átvétele, még akkor is, ha érzelmi szempontból ragaszkodnak a történelmi megyeháza épületéhez. A téma várhatóan a legközelebbi ülésen kerül ismét terítékre.
JUHÁSZ KATALIN

Módosítás dátuma: 2006. február 07. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 224 vendég böngészi