Főoldal Kárpát-medence Az EMNP feljelentést tett a román korrupcióellenes ügyészségen az Ady-központ ügyében (MTI)

Az EMNP feljelentést tett a román korrupcióellenes ügyészségen az Ady-központ ügyében (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Bukarest, 2015. szeptember 3. - Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete feljelentést tett a román korrupcióellenes ügyészségen (DNA) a nagyváradi Ady-központ ügyében, amelyet a Mecénás Alapítvány épített meg magyar állami támogatásból.
Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke csütörtökön jelentette be, hogy a hét elején a vádhatósághoz fordult. Mint mondta, azért tette ezt a lépést, mert szeretné tudni, mi történt azzal a mintegy 800 ezer euróval, amivel szerinte a Mecénás Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei vezetői nem tudnak elszámolni.
Csomortányi kifejtette, hogy a nagyváradi konferenciaközpontot és egy egynegyedében sem elkészült, hotelnek épülő ingatlant tartalmazó Ady-központ értéke becslések szerint legfeljebb 295 ezer euró, holott a Mecénás Alapítvány 1,1 millió eurót kapott a magyar államtól. Csomortányi azt kérte az ügyészségtől, vizsgálja meg, mi történt a pénzzel.
Szabó Ödön, az alapítvány ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta: a magyar állammal tételesen elszámoltak, ezt elfogadta Budapest, így rendelkeznek elszámolási bizonylattal. Szerinte a román korrupcióellenes ügyészség nem illetékes kivizsgálni az ügyet, mert magyar közpénzről van szó, a DNA pedig csak román közpénzekkel kapcsolatban vizsgálódhat. Hozzátette: ennek ellenére reméli, hogy a vádhatóság mihamarabb lezárja a vizsgálatot, megállapítva, hogy nem létezik ügy. Hozzátette: Tőkés László öt évvel ezelőtt feljelentést tett már a magyar kormánynál, és az a vizsgálat is lezárult.
Az Ady-központ megépítésére az akkor még Tőkés László református püspök által vezetetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület kapott támogatást az első Orbán-kormánytól, majd 2002-ben a Medgyessy-kormány átirányította a pénzt a Mecénás Alapítványnak, amely a nagyváradi önkormányzattól 49 éves koncesszióba vett telekre építette a központot Nagyváradra, Érmindszent (Ady Endre szülőfaluja) helyett.
A nagyváradi önkormányzat tavaly februárban megszavazta a város tulajdonában levő Léda-ház (Ady Endre múzsájának, Brüll Adélnak a 320 négyzetméteres központi lakóháza, amelyhez 500 négyzetméteres telek is tartozik) és az Ady-központ cseréjét. Az ingatlancsere előtt a Léda-ház értékét 283 ezer euróra, az Ady konferenciaközpont és a félkész szálloda értékét közel 310 ezer euróra becsülték.
A nagyváradi önkormányzat végül augusztusban árverésen adta el az Ady-központot, amelyet a Lotus Center vásárolt meg 920 ezer euróért. A Lotus Center alapítója a tavaly májusban elhunyt Mudura Sándor volt, aki részt vett a Mecénás Alapítvány létrehozásában is.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 400 vendég böngészi