Főoldal Kárpát-medence Rosszul szerepeltek a vajdasági magyar pártok

Rosszul szerepeltek a vajdasági magyar pártok

E-mail Nyomtatás PDF
Rosszul szerepeltek a vajdasági magyar pártok a rendkívüli óbecsei polgármester választáson.
Rosszul szerepeltek a vajdasági magyar pártok a rendkívüli óbecsei polgármester választáson. Ami legalább ennyire gondba ejtõ, hogy Szerbiában ugyanakkor mind népszerûbbek a nacionalisták.
Tegnap Szerbia két városában tartottak rendkívüli polgármester választást. Magyar szempontból az óbecsei megmérettetés érdemel figyelmet. A Tisza parti önkormányzatban, ahol a lakosság fele magyar, mindhárom magyar párt indított jelöltet. Közülük egy sem került be a két hét múlva esedékes második fordulóba. A legtöbb szavazatot a VMSZ jelöltje kapta.
Két hét múlva a szélsõséges nacionalista Szerb Radikális Párt, és Vojiszlav Kostunica szerb kormányfõ valamivel mérsékeltebb nacionalista pártjának jelöltje verseng a polgármesteri posztért. Ugyancsak rosszul szerepeltek az ún. demokratikus tömb pártjai, ugyanakkor feltörõben a Szlobodan Milosevics nevével fémjelzett Szerb Szocialista Pártja.
Az óbecsei választás tanúsága, hogy a szerb polgárok nagyobb érdeklõdést tanúsítottak a megmérettetés iránt. A magyar választótestületen belül viszont tovább nõtt a tartózkodók aránya. A szerbiai Kraljevón a radikálisok és egy populista jelölt jutott a második fordulóba. A két szerbiai önkormányzatban tegnap tartott megmérettetés másik, egyértelmû tanúsága, hogy Szerbiában továbbra is a kemény szerb vonalat követõ irányzat, azon belül is a Szerb Radikális Párt a legnépszerûbb a választók körében.
Módosítás dátuma: 2006. február 07. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 200 vendég böngészi