Főoldal Kárpát-medence Elõbbre hozzák a már kiírt választásokat?

Elõbbre hozzák a már kiírt választásokat?

E-mail Nyomtatás PDF
Pavol Hru1ovký szerint szeptember 16-án, a parlamenti pártok vezetõi szerint június 17-én kellene voksolni
A KDH elutasítja a miniszterelnök arrogáns politikáját és hatalmi visszaéléseit, Mikulá1 Dzurinda elveszítette a bizalmukat.

 Pavol Hru1ovký szerint szeptember 16-án, a parlamenti pártok vezetõi szerint június 17-én kellene voksolni
A KDH elutasítja a miniszterelnök arrogáns politikáját és hatalmi visszaéléseit, Mikulá1 Dzurinda elveszítette a bizalmukat. „Rossz az a kormány, amelyik nem tartja be az alapvetõ megállapodásokat. A KDH nem lesz tagja olyan kabinetnek, amelyik élén egy hitszegõ áll. Az ország további sorsáért Dzurindát terheli a felelõsség” – jelentette ki Pavol Hru1ovký. A mozgalom elnöke leszögezte: nem zsarolás, s nem is ultimátum az egyezségek betartását követelni. A miniszterelnök elutasította a kormányprogram teljesítését, errõl hazugságokkal és csúsztatással próbálta elterelni a figyelmet. „A valamikori kereszténydemokrata olyan politikussá vedlett, aki csak a hatalomért liheg, s minden más értéket csak akkor húz elõ, amikor éppen jól jön neki” – vágott vissza a KDH elnöke a kormányfõ hétfõi kijelentéseire. Dzurinda minderre már inkább nem válaszolt.
Hru1ovský tegnap átruházta házelnöki jogköreit Bugár Béla parlamenti alelnökre, s az egész KDH miniszterestül, államtitkárostul távozott a kormányból. A tárcavezetõk délben átadták felmondólevelüket az államfõnek, aki ezt tudomásul vette, s már tegnap délutánra találkára invitálta a parlamenti pártok vezetõit, hogy megvitassák az ország sorsát. A legkézzelfoghatóbb megoldásnak az idõ elõtti választások kiírása tûnt, ám mivel alkotmányos kételyek merültek fel, vajon az átruházott jogkörökkel rendelkezõ Bugár Béla kiírhatná-e, Hru1ovský az „esetleges alkotmányos káosz” elkerülése végett gyorsan kihirdette a voksolást szeptember 16-ára. Az idõpontot azonban a parlament alkotmánytörvénnyel még megváltoztathatja. Mivel be kell tartani bizonyos törvényes határidõket, még ha gyorsított eljárás keretében is fogadják el a szükséges jogszabályt, leghamarább júniusi idõpont jöhet szóba. „Elõzetesen megegyeztünk, hogy június 17-én lehetne a voksolás, ám az egyes pártok bizonyos politikai feltételeket is szabtak” – közölte az államfõ a pártelnökökkel folytatott tárgyalása után. Tisztázni kell például, addig milyen összetételû kormány lenne, s ki töltené be a házelnöki posztot. Ha nem sikerül megegyezni, elméletileg marad a szeptemberi idõpont.
A KDH már a Koalíciós Tanács tegnap déli ülésén sem vett részt, azonnal ellenzékbe vonult, s ha a törvényhozásban valaki javasolni fogja a kormányfõ menesztését, megszavazza, saját maga azonban nem fogja kezdeményezni. A kabinet megbuktatását és az ezzel járó totális káoszt elkerülendõ a partnerek tegnap megegyeztek, egyfajta stabilitási paktumot kínálnak fel az ellenzéknek. Eszerint a kormány maga kidolgozza az elõrehozott választásokról szóló törvényt, a privatizációt az eredetileg javasolt március 31-e helyett hamarább leállítják, s lényegében már komolyabb döntést nem fogadnának el, cserébe pedig az ellenzék tolerálná a koalíciót mint egyfajta ügyvivõ kormányt. Dzurinda errõl ma reggel tárgyal az összes parlamenti párt vezetõjével (sza)
Gyengül a korona, leáll a privatizáció
Pozsony. „Ha a pártelnökök megállapodnak az idõ elõtti választások idõpontjában, akkor a kormány már nem hoz több privatizációs döntést” – mondta Mikulá1 Dzurinda. A már jóváhagyott projektumokat ez a lépés nem érinti. Ebbõl adódóan a pozsonyi és a kassai reptér, valamint a villamos mûvek magánosítása már lezártnak tekinthetõ, azonban a vasúti teherfuvarozót, a regionális áramszolgáltatók kisebbségi részvénycsomagját és a megmaradt autóbusz-közlekedési társaságokat már nem adják el. A korona 1%-kal gyengül az euróhoz képest, tegnap reggel 37,70 korona/eurónál érte el mélypontját, ám késõbb 37,550 korona/euróra erõsödött. (s, t, shz)

Módosítás dátuma: 2006. február 08. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 108 vendég böngészi