Főoldal pop-rock Vádlottak padján az Ifjúsági Park bűnszövetkezete (Népszabadság)

Vádlottak padján az Ifjúsági Park bűnszövetkezete (Népszabadság)

E-mail Nyomtatás PDF

1974. november 1. - A Fővárosi Főügyészség bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy kárt okozó sikkasztás bűntette és más cselekmények miatt adott ki vádiratot Rajnák László, Petrecz Béla, Asztalos László, Tóth Ferenc és tizennégy társuk ellen.
Rajnákék a budai Ifjúsági Park, Illetve később a Fővárosi Ifjúsági Művelődési Központ egykori vezetői, illetve vezető beosztású dolgozói voltak. A bűnszövetkezet tagjai — állapítja meg a vádirat — három éven át szervezetten folytatták üzelmeiket. A szakértői megállapítások szerint 430 ezer forintot vágtak zsebre jogtalanul. Rajnák a neki jutó összeget velencei villájának építésére fordította, Petrecz Béla autót vásárolt és külföldi utazásokat tett, Asztalos László pedig bútorokat, háztartási felszereléseket szerzett be.
Négy évvel ezelőtt Rajnák húszezer darab 10 forintos, valamint harmincezer 15 forintos belépőjegyet rendelt egy azóta már elhunyt nyomdai dolgozótól, aki rövid idő leforgása alatt harminc-ezer  forintot kért és kapott kölcsön a park mindenható kiskirályától. A nyomdász még azt is felajánlotta, hogy úgynevezett „fusijegyeket" készít, s ebből nyugodtan vissza tudná fizetni adósságát, sőt. még keresni is lehetne a bolton. Rajnák elfogadta az ajánlatot, bevonta az üzletbe helyettesét és hűséges barátját, Petrecz Bélát, majd Asztalos Lászlót is. A szezonzáráskor sok tízezer forinthoz jutottak. Ezután valósággal vérszemet kaptak. A selejtezésre váró jegyeket ..átmentették" a következő évre. ezzel Is üzleteltek, majd hasonló módszerrel jutottak további tízezrekhez a tombolajegyekkel, valamint a különböző alkalmi bálok bilétáival is. Rajnák egyeduralkodóként irányította az Ifjúsági Parkot, senki sem ellenőrizte.
Volt egy másik vadhajtása is az Ifjúsági Parkban tevékenykedő bűnszervezetnek. Tóth Ferenc, aki az Ifjúsági Parknak a Délbudai Vendéglátóipari Vállalathoz tartozó bisztróját vezette, szinte minden büfékészítménnyel, illetve italfajtával „ügyeskedett". Ebben társa volt néhány beosztottja is. Egy kilogramm húsból például száz fasírtot készítettek, sört csak az után szolgálhattak ki a pincérek, ha már túladtak a fasírtnak nevezett kreáción. Feldolgozták a maradékokat és friss ételnek adták el; az üveges sört 8,20 helyett 9,70-ért, a fasírtot 4,10 helyett 5 forintért árulták, öt forint helyett hatot kértek a főtt kolbászért, és így tovább.
Bár Tóth ellen beosztottjai több ízben panaszt tettek (a főnök állandóan magasabb kapcsolataira hivatkozott), a dolgozók bejelentésével senki sem törődött. Tóth leltáreredményei kifogástalanok voltak, sőt a leltározásokról rendszeresen értesült, tételes vizsgálatot pedig egyáltalán nem tartottak a bisztróban. A vezető mindezek mellett az összes adminisztrációs anyagokat megsemmisítette, így az igazságügyi szakértő csupán becslésekre szorítkozhatott, értékelései szerint legkevesebb 168 ezer forintot sikkasztott Tóth Ferenc.
Február óta tartott a rendőrségi és ügyészségi vizsgálat. Az ügyet rövidesen a Főváros' Bíróság tárgyalja. Az ügyészség indítványa szerint Rajnák László, Petrecz Béla és Tóth Ferenc letartóztatását a tárgyalásig hozandó érdemi határozat hozataláig fenn kell tartani. Tóth Ferenc vagyonára bűnügyi zárlatot rendeltek el. A bűnszövetség tárgyalására 42 tanút idéznek meg. Sz. F.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 197 vendég böngészi