Főoldal Kárpát-medence Ágoston András újabb levele a vajdasági pártelnökökhöz

Ágoston András újabb levele a vajdasági pártelnökökhöz

E-mail Nyomtatás PDF
Vajdasági Magyar Demokrata Párt
Temerin
Kasza József, elnök
Vajdasági Magyar Szövetség
Dr.

 Vajdasági Magyar Demokrata Párt
Temerin
Kasza József, elnök
Vajdasági Magyar Szövetség
Dr. Páll Sándor, elnök
Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége
Rácz Szabó László, elnök
Magyar Polgári Szövetség

Tisztelt Elnök Urak!

A kisebbségi egypártrendszer ideje a Vajdaságban lejárt. Annak ellenére, hogy a budapesti és a belgrádi támogatások is egy helyre futnak be, a négy politizáló szervezet léte és tevékenysége megfellebbezhetetlen tény. E tény semmibevétele politikai veszteséggel fenyeget.

A vajdasági magyar politikai elit iránti bizalom erõsen megcsappant. Óbecsén például az érvényes szavazatok több mint háromnegyedét a szerb pártok polgármester-jelöltjei kapták meg, holott a lakosság fele magyar. A különbség abból adódik, hogy a magyarok egy része el se ment szavazni, s voltak szép számmal, akik átszavaztak az úgymond demokratikus szerb pártokra. Az ok: a magyar pártok érdekérvényesítõ képessége csökken, s ezt a hátrányt a nagyhorderejû kérdésekben megvalósított eredményes összefogás elmaradása miatt nem tudják ellensúlyozni.

Miközben a magyar pártok mindenütt bizalomvesztéssel küszködnek, nyakukon egy újabb válság. Az utódországokban kialakult körülmények folytán (nincs már szükség a "magyar demokratákra"?) az egypártrendszerre épülõ a bizalmi minimumon alapuló együttmûködési mechanizmus megingott az egész Kárpát-medencében.

A bizalmi minimum az a helyi többség nemzeti érdekeinek érvényesítését célzó politikai követelményrendszer, amelynek maradéktalan teljesítése nélkül a helyi többségi hatalom nem engedélyezi valamely kisebbségi párt "kormányzati felelõsségvállalását". Elsõsorban az autonómiaköveteléseket kell jobb idõkre halasztania annak a Kárpát-medencében mûködõ magyar politikusnak, vagy pártnak aki, vagy amely kormányzati tisztségekhez akar jutni. Mára azonban ez sem elég. Mivel a nemzetközi közösség mindenütt "hitelesítette" a helyi többségi társadalom "demokratizálódását", a "kisebbségi demokraták" kutyaszorítóba kerültek. A helyi többségi politikai elit egyre inkább felsrófolja a bizalmi minimumot, s a kormányzati felelõsségvállalók aktív szerepre kényszerülnek a kisebbségi közösségek felé irányuló szerb, román szlovák stb. nemzeti érdek elfogadtatásában.

Ezzel ellentétes folyamatban, a kisebbségi oligarcháknak szembe kell nézni a ténnyel, hogy a szavazóiktól nemzeti alapú támogatást csak akkor remélhetnek, ha reális eredményeket tudnak felmutatni. A szavazók elsõsorban az autonómiakövetelések érvényesítését hiányolják. Újabban a kettõs állampolgárság elmaradása miatt is nagyrészt a megalkuvó kisebbségi pártokat hibáztatják.

Ha szerencsénk lesz, nekünk magyaroknak, ezek az ellentétes folyamatok demokratikus úton feloldható konfliktushoz vezetnek. Jó esetben, akár már középtávon, megszûnhet a kisebbségi egypártrendszer, a bizalmi minimum intézménye pedig elértéktelenedhet.

Nézzük meg, mi a helyzet a bizalmi minimummal Szerbiában?

A szerb részrõl megkövetelt bizalmi minimumnak az tesz eleget, aki nem követel tényleges magyar, politikai autonómiát, s a magyarságnak hajlandó bizonygatni, hogy követeléseit nem az egyidejûség és a viszonosság elve alapján kell rendezni. Hogy az majd máskor, az új szerb alkotmány meghozatalakor, vagy a Vajdaság státusának rendezésekor kerülhet napirendre. Újabban szükséges a vajdasági magyarság kosovói szerbekkel való riogatása és sérelmeinek eltussolása is.

A nemzeti oldal ezt nem vállalja. Az egyidejûség és a viszonosság alapján magyar, politikai autonómiát követel. Hogy ez a világos elhatárolódás kialakulhatott, a hátrányos helyzetben levõ ellenzéki magyar pártok életképességének köszönhetõ. A hárompárti összefogás a pártpolitikákban meglevõ nagy különbségek ellenére létrejött. A közös fellépés a többpártrendszerben honos egyeztetések hatékonyságát dicséri. S egyben utal a többpártrendszer egypártrendszerrel szembeni fölényére is.

A Vajdaságban kormányzati felelõsségvállaló VMSZ egyelõre elfogadja a szerbiai bizalmi minimumot, de még nem hozott végsõ döntést. Az európai autonómiák történetébõl tudjuk, hogy a jelenlegi helyzetben, a Kosovo státusával kapcsolatos tárgyalások közepette, a vajdasági magyarok autonómiakövetelésének mellõzése megengedhetetlen történelmi hiba lenne. A többségi nemzet ugyanis csak a nemzetközi nyomásnak engedve szokott engedményeket tenni. Éppen ezért jó lenne, ha a VMSZ is nem a magyarok riogatásában, hanem a magyar autonómia-modell érvényesítésében találná meg az összefogás lehetõségét.

A hárompárti kezdeményezéssel a részvevõ pártok mentesülhetnek az autonómiakövetelések mellõzésének vádja alól, de a vajdasági magyar politikai elit egészének vállalnia kell a súlyos történelmi felelõsséget, ha nem ismeri fel, vagy nem vállalja a nemzet szempontjából egyedül helyes megoldást: a közös autonómiamodellt és a közös fellépést a szerb a budapesti és a nemzetközi politikai színtéren.

Tisztelt Elnök Urak!

A hárompárti kezdeményezés körül immár több mint két hónapja folyó értelmetlen és fõleg eredménytelen vitánkat a Vajdaságban már mindenki unja.

Jóllehet ez a megmozdulás pártjaink felelõsségét nem csökkentheti, a Civil Mozgalom autonómiatanácskozásra vonatkozó kezdeményezését csak helyeselni lehet. A Vajdaságban ugyanis már van három autonómiamodell. Lehet választani. A történelmi VMDK 1992-es és 1995-ös, meg természetesen a VMDP magyar (perszonális) autonómiára vonatkozó modelljére gondolok. A Korhecz-Várady-féle nemzeti tanácsról szóló törvénytervezet nem magyar autonómiamodell. Nem, mert minden szerbiai kisebbségre vonatkozik, így például a dél-szerbiai albánokra is. Különösen a nemzeti tanácsok helyének és szerepének meghatározásával a szerzõk vállalják a szerb bizalmi minimum teljesítését. Azt, hogy a kisebbségvédelmi intézményrendszerben megvalósulhasson a szerb hatalom közvetlen politikai ellenõrzése, sõt, bizonyos irányító funkciók érvényesítése is.

A VMDP-modell használati értékét leginkább az mutatja, hogy a szerb kormány alapul vette a kosovói szerbek státusára vonatkozó javaslatainak kidolgozásakor. Ennek ellenére a közös fellépés érdekében a javaslom, segítsük a Civil Mozgalom kezdeményezését. Megtartva a konkrét modellre vonatkozó esetleges álláspontjainkat, a részvevõknek közös négypárti kezdeményezésként, kínáljunk fel az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által a minap meghatározott alapelveket. E szerint a mûködõ autonómiaformák gyakorlati biztosítékai:

- az Alkotmány és a törvények által biztosított jogi háttér;
- a közösség által mûködtetett saját intézményrendszer;
- a közösség saját döntési jogköre és hatásköre;
- az ezek gyakorlásához szükséges anyagi feltételek;
- az autonómiát mûködtetõ vezetõ testületek demokratikus megválasztása.

Közös célunk lehet olyan autonómiamodell elfogadása, amely alkalmas arra, hogy feltárja, kifejezze és képviseletet is biztosít a vajdasági magyarság alapérdekeinek érvényesítéséhez. Várom szíves visszajelzésüket.

Tisztelettel:
Temerin, 2006. február 12.

Ágoston András
Módosítás dátuma: 2006. február 13. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 100 vendég böngészi