Főoldal színház Negyvenöt éve színpadon

Negyvenöt éve színpadon

E-mail Nyomtatás PDF
Hetvenéves Sztankay István Kossuth-díjas színmûvész
Nagy-nagy belépõje 1968-ban volt a Borssal, amelyet 68 és 71 között vetített a televízió.

 Hetvenéves Sztankay István Kossuth-díjas színmûvész
Nagy-nagy belépõje 1968-ban volt a Borssal, amelyet 68 és 71 között vetített a televízió. Bors Máté hosszú és bonyodalmas háborús kalandjai az egész országot a tévé képernyõje elé, a székbe szegezték. Sztankay István kellemes orgánuma, megnyerõ személyisége ekkor ragadt meg bennünk.
A mozinézõk azonban már korábban is felfigyelhettek rá: õ is ott volt abban a fiatal csapatban, amelyet Tamburás toborzott a lakótelepi bérházak tövében megbúvó Villa Negrájába, hiszen ott mindenki oltalmat talál(t) – igen, a nagy sikerû, 1963-as Hattyúdal címû filmrõl van szó, Keleti Márton legendás rendezésérõl. Csodálatos szereplõgárdát sorakoztatott fel a film: Páger Antal, Várkonyi Zoltán, Szirtes Ádám, Kiss Manyi, Rajz János, Mádi Szabó Gábor, Gobbi Hilda, s velük együtt a fiatalok – Bodrogi Gyula, Avar István, Koncz Gábor, Béres Ilona és Sztankay István. Micsoda színésznemzedék nõtt fel az utóbbiakból, köztük a ma hetvenéves Sztankay Istvánnal.
Sztankay Istvánnak a Hattyúdalt megelõzõen is voltak már ígéretes alakításai: Az ígéret földje címû mozgóképben Törõcsik Mari és Pécsi Sándor partnere lehetett, az Égre nyíló ablak címû moziban pedig Dajka Margit, Szemes Mari és a magyar film „tudós-doktori” karaktere, Cs. Németh Lajos oldalán tûnt fel.
Ám Miskolcon már korábban, a filmeket megelõzõen is ismerhették színészetét. Éppen negyvenöt éve, 1961-ben ugyanis a miskolci színházban lépett elõször nagyszínpadra nagyközönség elé: az akkoriban mifelénk igencsak divatos szerzõ, Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! címû drámájának címszerepét formálta meg.
Valószínû a mozifilmek, elsõsorban a Hattyúdal sikere is hozzájárult ahhoz, hogy 1963-ban megvált a miskolci színháztól, és Budapestre a Nemzetibe szerzõdött, majd egy ideig a Madách, késõbb pedig a József Attila Színház tagja volt.
Az elõbbinek egy nagyszerû színészpartnert köszönhetett, Schütz Ilát. A színésznõ haláláig szinte elválaszthatatlan volt a pályájuk. Mondhatni, az egész ország tudatába beivódott nagy színpadi kettõsük a Jövõre veled ugyanitt címû kedves vígjátékban, amely olyan népszerû volt, hogy mintegy négyszázötven elõadást megélt, s amellyel kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy „a közelmúlt magyarországi színjátszásának egyik legnagyobb közönségsikere”. Schütz Ilával többször szerepeltek együtt bohózatokban és kabarétréfákban is.
Hetvenévesen is játszik. Egyebek közt a József Attila Színház Primadonnák, a Csak kétszer vagy fiatal és a Játék a kastélyban címû elõadásaiban lép színpadra. Filmen legutóbb a múlt héten véget ért Magyar Filmszemle közönsége láthatta Nemes Gyula Egyetleneim címû mozgóképében, melyben egy taxisofõr szerepében nyújtott remek alakítást.
TALLÓSI BÉLA

Módosítás dátuma: 2006. február 14. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 344 vendég böngészi