Főoldal Egyházak Balog: a keresztény értelmiség mérlegre tesz és mércét állít új vitairatában (MTI)

Balog: a keresztény értelmiség mérlegre tesz és mércét állít új vitairatában (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2016. november 17. - Az idők jelei 2016 című vitairat célja, hogy a legkülönbözőbb témákban mérlegre tegye a kormány munkáját, és egyben mércét is állítson elé - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kötetet bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ), a Professzorok Batthyány Köre és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) közös kiadványának előzménye a 2015 októberében megjelent Az idők jelei című kötet.
Balog Zoltán felidézte, a vitairat 2015-ös megjelenését konzultációs folyamat követte, amelyben a különböző szakterületek minisztereivel, államtitkáraival találkoztak a kötet szerzői.
A párbeszéd során részben változott a szerzők véleménye, ugyanakkor a kormány tagjainak is szembesülniük kellett azzal, "hogyan látja a kormányt értékalapon támogató keresztény értelmiség a munkáját". A most megjelent új kötet ennek a párbeszédnek a gyümölcse - mondta a tárcavezető.
A miniszter kitért arra, hogy mivel egyszerre a kormány tagja és az MPEE elnöke, az ő feladata, hogy közvetítsen a keresztény értelmiség és a kormány között.
"Nem akciókban, alkalmankénti fellángolásokban gondolkodunk, hanem folyamatos párbeszédben" - mondta Balog Zoltán, hozzátéve, hogy ezért az új kötet megjelenését követően szakmai műhelyekben folytatják a megkezdett közös munkát.
Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének elnöke ismertette: a most megjelent kötet az előzőre épül, és olyan témákat dolgoz fel, amelyek az első vitairatban vagy nem voltak kifejtve, vagy nem is szerepeltek. Új témaként foglalkoznak a migrációval, külön fejezetet kapott mások mellett a közjó, a korrupció, a nemzettudat, az egyházi élet és a teremtésvédelem.
Az új kötet kritikusabb, mint a tavalyi, de a három szervezet nem a pártpolitikai csatározásba akar beszállni, hanem olyan, az egész társadalmat átható jelenségeket igyekeznek megvilágítani, mint például a korrupció.
Osztie Zoltán, a KÉSZ volt elnöke elmondta: a kötetben 108 kiemelt állítás szerepel, hogy könnyen áttekinthető, feldolgozható legyen. A közös munka folytatása a "realitáspróba", a két kötet elméleti alapvetéseit szeretnék "ütköztetni a valósággal". A cél, hogy egészen gyakorlati következtetéseket tudjanak levonni. "Szeretnénk tudni, hogy mi az, amit elértünk", hogy nemzetközi kitekintésben "hol a helyünk", és "hol vannak hiányosságaink" - tette hozzá Osztie Zoltán.
A Kairosz Kiadó gondozásában megjelent 104 oldalas kötet 16 fejezete között szerepel a fentebb említetteken túl az életvédelem, az egészségügyi szakellátás, a szociálpolitika, a romák magyarországi helyzete, az ifjúság, az etikus gazdaság, az innováció, az élelmiszergazdaság, a jogalkotás és a társadalmi kommunikáció.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 452 vendég böngészi