Főoldal Kárpát-medence A legveszélyesebb a fõváros

A legveszélyesebb a fõváros

E-mail Nyomtatás PDF
Pozsony II.
Pozsony II. városkerületében 2005-ben naponta átlagosan tizenhét bûncselekmény történt
Pozsony II. városkerületében tavaly átlagosan 17 bûncselekményt követtek el naponta – a legtöbbre egész Szlovákiában.
A legveszélyesebb
Farago Csaba, Pozsony II. városkerületi rendõrkapitányának meg-gyõzõdése: a jelentõsen több bûn-cselekményhez elsõsorban a terjedelmes városkerület járul hozzá. A második kerülethez tartozik Ru3i-nov, Vereknye, Pozsonypüspöki és a rendõrség átszervezése után már Szenc is. „Ez a város pedig gazdag bûnügyi múlttal rendelkezik. Az, hogy kerületünkbõl egyre több autót lopnak el, elsõsorban a repülõtér közelében kiépített bevásárlóközpontoknak tulajdonítható. Másrészt az emberek is rendkívül felelõtlenek, hiszen gyakran értékes tárgyaikat az autóban hagyják, ezeket pedig könnyû ellopni” – magyarázta érdeklõdésünkre Farago.
A hatalmas üzletközpontok több ezer férõhelyes parkolói ugyanis a hétvégéken a zsúfolásig megtelnek, ez pedig nagy lehetõség az autótolvajoknak. A rendõrkapitány szerint azok a bûnözõk is külön problémát jelentenek, akik a környezõ járásokból és kerületekbõl jönnek ide. Farago szerint épp ebbõl a városkerületbõl van a legjobb esélye az elkövetõknek a menekülésre, a fõvárost innen lehet a leggyorsabban elhagyni. A bûnözéshez jelentõsen hozzájárul, hogy a szenci körzetben egyre több családi házat építenek, ami szintén újabb lehetõségeket kínál a bûnözõknek. „Az elkövetõk gyakran kihasználják az idõsebb polgárok hiszékenységét, és például hamis gázszámlákat fizettetnek ki velük. Sajnos, az idei eredmények sem kedvezõb-bek, hiszen januárban 582 bûncselekményt jegyeztünk, ami a tavalyihoz képest csaknem százzal több” – mondta Farago. Véleménye szerint a helyzeten egyértelmûen csak a több járõr és rendõr segítene, ám erre egyelõre nincs keret.
A legbiztonságosabb
Az elmúlt év statisztikai adatai alapján az ország legbiztonságosabb városa Rozsnyó, hiszen 2005-ben itt csak átlagosan három bûn-cselekményt követtek el naponta. A rendõrség szerint ez elsõsorban annak köszönhetõ, hogy több visszaesõ bûnözõt sikerült letartóztatni. 2004-ben több elkövetõ volt elõzetes letartóztatásban, ennek köszönhetõen 2005-ben csökkent a bûnözési mutató. A városi rendõrség az elmúlt évben jobban ellenõrizte azokat a városrészeket, ahol statisztikailag a legtöbb bûncselekmény volt. Annak ellenére, hogy 2005-ben Szlovákia leggazdagabb, legfejlettebb és legkisebb munkanélküliséggel rendelkezõ városának egyik kerülete lett az ország legveszélyesebb része, Vladimír Palko, egykori belügyminiszter elégedett volt a rendõrség eredményeivel. Felhívta a figyelmet: tavaly került sor a legkevesebb gyilkosságra és betöréses lopásra, az elmúlt évben göngyölítették fel a legtöbb korrupciós esetet és derítették fel a legtöbb bûncselekményt.
DEMECS PÉTER

Módosítás dátuma: 2006. február 15. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 87 vendég böngészi