Főoldal Kárpát-medence Csáky javaslata felborzolta a kedélyeket

Csáky javaslata felborzolta a kedélyeket

E-mail Nyomtatás PDF
Párkány polgármestere szerint csak kampányhúzásról van szó
Pozsony.
Párkány polgármestere szerint csak kampányhúzásról van szó
Pozsony. Magyarul is fel kellene tüntetni a magyarlakta községek nevét az útjelzõ táblákon ott is, ahol most ezt törvény tiltja, javasolja Csáky Pál miniszterelnök-helyettes, aki tárcaközi véleményezésre bocsátotta a táblatörvény módosító tervezetét. Jogrendünk szerint ott, ahol a lakosság legalább 20 százaléka valamelyik kisebbséghez tartozik, nyelvük használható a hivatalos érintkezésben, s kétnyelvû lehet például a helységnévtábla. Kivételt képeznek azok a települések, melyek neve 1867–1918, valamint 1938– 1945 között változott, s melyeket jeles szlovák személyiségekrõl neveztek el: Hurbanovo, ©túrovo, Jesenské stb. Bár a magyar történelmi nevek máig élnek, s a helybeliek az Ógyalla, Párkány, Feled megnevezést használják, a községek határában hivatalosan csak szlovák táblát helyezhetnek el. Csáky Pál úgy döntött, a választások évében próbálja meg módosítani az 1994-ben elfogadott táblatörvényt, mert a kivételekrõl szóló rendelkezés alkotmányellenes, sõt számos emberjogi egyezményt is sért.
Az érintett városok örülnének a változásnak, ám szkeptikusak, mivel évek óta nem történt változás, s kérdéses, a választások elõtt lesz-e erre akarat. Ógyalla önkormányzata más megoldáson is gondolkodik. „Beterveztük, hogy megvásárolunk egy-egy területet a város mindkét végén, ahol immár magánterületen, a város költségén oszlopot helyeznénk el, s nemcsak magyarul és szlovákul, hanem angolul és németül is szerepelne a helység neve, sõt hozzátennénk: Üdvözöljük Feszty Árpád szülõvárosában! Ha a táblatörvényt, mégis módosulna, akkor erre nem lesz szükség” – mondta Basternák László polgármester.
Párkány polgármestere is örülne a változásnak, ám nem sok esélyt lát rá, s nem is tartja õszintének a MKP mostani igyekezetét. Szerinte kampányhúzásról van szó. „Három évig nem tettek semmit ez ügyben. Biztosan azért húznak elõ ilyen témákat, mert közelednek a választások, s azt hiszik, ezzel szereznek pontokat. A városnak sok más problémája is van, de ilyen témával csak borzolni lehet a kedélyeket, kétlem, hogy bármi lesz belõle” – reagált érdeklõdésünkre Ján Oravec.
A várakozásoknak megfelelõen a nacionalista pártok azonnal hallatták hangjukat. Ján Slota, az SNS elnöke szerint Csáky vérig sértette a szlovák nemzetet, etnikai konfliktusokat gerjeszt. Ezért ismét felszólította híveit: Azonnal össze kell fogni a magyar veszély ellen! A HZDS, mely kormányzása alatt a táblatörvényt elfogadták, ugyancsak elutasító közleményt adott ki: a kedélyek fölösleges borzolása helyett a kormány alelnöke jobban tenné, ha azzal foglalkozna, amiért a fizetését kapja – például a romaproblémát oldhatná meg végre. (sza)

Módosítás dátuma: 2006. február 15. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 100 vendég böngészi