Főoldal Kárpát-medence Városi iskoláink zömében kevesebb lesz az elsõs

Városi iskoláink zömében kevesebb lesz az elsõs

E-mail Nyomtatás PDF
Fodor Zsuzsa: Országszerte azt tapasztalom, a gyermekek számának csökkenése összefügg a népesség elöregedésével és a szociális helyzet romlásával is
Szenc és Pozsony
A Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatóhelyettese, Algayer József lapunknak elmondta, a körülményekhez képest elégedett a beíratott leendõ kiselsõsök számával, hiszen Szencen az utóbbi idõben sok magyar szülõ szlovák oktatási intézménybe íratta csemetéjét.
Fodor Zsuzsa: Országszerte azt tapasztalom, a gyermekek számának csökkenése összefügg a népesség elöregedésével és a szociális helyzet romlásával is
Szenc és Pozsony
A Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatóhelyettese, Algayer József lapunknak elmondta, a körülményekhez képest elégedett a beíratott leendõ kiselsõsök számával, hiszen Szencen az utóbbi idõben sok magyar szülõ szlovák oktatási intézménybe íratta csemetéjét.
Morvay Katalin, a Duna utcai magyar alapiskola igazgatója is megállapította, hogy ebben az évben jelentõsen nõtt a beíratottak száma, ám hozzátette: „Sajnos, a pozsonyi magyar óvodából idén is csak három gyereket írattak be oktatási intézményünkbe. A többi gyerek, aki nálunk tanul majd, nem magyar óvodába járt, vagy éppen most költöztek a szülei a fõvárosba. Remélem, ez a jelenlegi 21-es diáklétszám nem végleges még, szeptemberig várjuk a jelentkezéseket” – mondta az igazgatónõ.
O3vald Erzsébet, a pozsonypüspöki alapiskola igazgatója közölte, idén néggyel többen jelentkeztek iskolájukba, mint tavaly. „Bár a létszámmal nem vagyunk nagyon elégedettek, arra törekszünk, hogy jó oktató-nevelõ munkát végezzünk. A tanítás minõségének szempontjából ugyanolyan jól kell dolgoznunk a nyolc diákkal, mint a tizenkettõvel vagy hússzal.”
Dunaszerdahely, Nagymegyer és Somorja
Az egyházi Szent János Alapiskolát leszámítva – ahonnan az érseki hivatal kérésére nem szolgáltatnak ki adatot – az elsõ osztályokba összesen 289 gyermeket írattak be a csallóközi városban, ebbõl 199-et magyar intézményekbe. Fontos egyrészt, hogy a beíratások még nem zárultak le – akár szeptemberig be lehet íratni a gyermekeket –, másrészt majdnem mindenhol jelezte pár szülõ, hogy halasztást kér. Minden intézménynél elmondható, hogy a kisiskolák negyedik osztályából kimaradottakat is fogadják, ezekrõl pontos adat csak tavasszal lesz. A tavalyi „rekorder” Szabó Gyula Alapiskolába idén 14-gyel kevesebb óvodást írattak, de még bíznak abban, hogy bõvül a létszám. A tavalyihoz képest 22-vel többen jelentkeztek a Kodály Zoltán Alapiskolába. Kiemelkedõ eredményt ért el a Vámbéry Ármin Alapiskola is. A tavalyi harmincegy gyerekkel szemben már most 54-gyel számolnak – az igazgató szerint az elsõben bevezetett egyéni, lassított tanítási tempónak köszönhetõen.
Nagymegyeren a 74 iskolakötelessé vált gyermek közül 58-at írattak magyar alapiskolába. Buzgó Éva, a Bartók Béla Alapiskola igazgatóhelyettese elmondta: úgy néz ki, három-négy éven belül nõhet a gyermeklétszám. A helyiek bíznak a leendõ ipari park nyújtotta munkalehetõségek hatásában, de attól is függ a változás, hogy mennyien költöznek majd a városba. Az óvodai adatok szerint jövõre már mindenesetre többen lesznek az ideinél, bár most is két elsõ osztályt szándékoznak nyitni, és elégedettek a létszámmal.
Somorján, a Corvin Mátyás Alapiskolában továbbra is növekszik a tanulói létszám, két osztályt nyitnak. Bugár Gabriella igazgatónõ jövõre is ekkora létszámmal számol, elmondása szerint két-három éve volt a legrosszabb a helyzet. A tejfalui négyosztályos iskolában tartják a szintet, mindig 12–15 fõvel számolnak, és ezt idén már most teljesítették.
Komárom, Gúta, Ógyalla
Általában az elõzõ éves szinten mozog a magyar alapiskolába beíratott gyermekek száma a Komáromi járás három városában. Jelentõsebb növekedés csupán a komáromi Jókai Mór Alapiskolában tapasztalható, ám valószínûleg ugyanúgy két párhuzamos osztályt nyitnak majd, mint tavaly; igaz, nagyobb diáklétszámokkal.
Gútán mindkét magyar alapiskolában két-két párhuzamos elsõ osztály lesz; mind a II. Rákóczi Ferencrõl elnevezett, mind pedig az Iskola utcai tanintézménybe 40–40 elsõst írattak be; az elõbbiben két integrált tanuló is lesz. A tavalyihoz képest viszont több gyereket, szám szerint 31-et várnak a város szlovák alapiskolájába; ott az utóbbi években egy osztályt tudtak indítani.
Ógyallán 17 magyar elsõs lesz a jövõ tanévben. Az iskolában szeptemberben felkészítõ, nulladik osztályt szeretnének nyitni a roma gyerekek számára. A roma kisdiákok eddig külön elsõ osztályba jártak (jelen tanévben például nyolcan voltak, tehát valójában 27 elsõs látogatta az iskolát), a roma második–negyedik évfolyamosok pedig összevont osztályban tanulnak.
Vágsellye és Galánta
Ahhoz képest, hogy a 25 ezer lakosú Vágsellyén a lakosok 19 százaléka vallja magát magyarnak, gyérnek mondható az érdeklõdés a helyi magyar alapiskola iránt, pedig az intézmény rendszeresen bekapcsolódik a beíratási programba is.
Galántán a Kodály Zoltán Alapiskola sajnos – más iskolákhoz hasonlóan – jelentõs létszámcsökkenésre számíthat, nemcsak amiatt, hogy a jelenlegi beíratottak száma jóval alacsonyabb a tavalyinál, hanem azért is, mert több kilencedikes hagyja el az iskolát, mint amennyi új elsõs jön. Amiatt is csökken az összlétszám, mert valószínûleg több mostani negyedikes az alapiskolai ötödik osztály helyett a nyolcosztályos gimnáziumot választja majd.
Érsekújvár
Kereken ötven gyermeket írattak be a szülõk a Czuczor Gergely Alapiskolába, de 13 esetben már most évhalasztást jeleztek. „Csalódott vagyok, mivel az elmúlt évek eredményei némi bizakodásra adtak okot. Az elsõ évfolyam három osztályában jelenleg 56, a másodikban 66 tanulónk van, és a harmadik évfolyam ugyancsak háromosztályos” – tájékoztatott Novák Mónika igazgatónõ. A Pavol Blaho utcai, valamint a Cirill és Metód utcai magyar és szlovák nevelési nyelvû óvodából összesen 35 gyermek érkezik õsztõl az iskolába. Szabó Eleonóra, a Pavol Blaho utcai intézmény igazgatója elárulta: az óvoda magyar osztályaiba egyre több szülõ íratja be szlovák gyermekét, hogy az megtanuljon magyarul, de közülük egy sem kerül magyar iskolába.
Párkány
„Noha az ország egyik legnagyobb alapiskolája vagyunk, nálunk is világosan kimutatható a létszámfogyás, évrõl évre kevesebb gyermeket íratnak elsõ osztályba – nyilatkozta lapunknak Fodor Zsuzsa, az Ady Endre Alapiskola igazgatója. – A környéken, de országszerte is azt tapasztalom, mindez összefügg a népesség elöregedésével, és a szociális helyzet romlásával is. Ugyanakkor – ezzel ellentétben – a mai fogyasztói társadalomban az anyagi helyzettõl függetlenül is nagyobbak az igények. Magyarán, ahol már van egy gyermek, ott kétszer is meggondolják, vállalnak-e még egyet.”
Zselíz és Léva
A város magyar alapiskolájába 31 leendõ elsõst írattak be egyelõre, de Pólya Károly igazgató még legalább két-három gyerekrõl tud, akiket betegség miatt nem hoztak el a szülõk. Tavalyelõtt 42 beíratott volt, de 36-an maradtak a halasztások miatt, tehát hat gyermek a mostani elsõ osztályt erõsíti, ahol 38-an vannak. Az igazgató megjegyezte: idén nem írattak be olyan településrõl gyermeket, amely más alapiskola vonzáskörzetébe tartozik. „Mi annak örülünk, hogy idén is lesz két osztály. Néhány éve még 400 fölött volt a létszám, idén 380 diákunk van. Hét éve indult a nyolcosztályos gimnázium, ez évente 10–12 gyerekkel kevesebbet jelent” – állapította meg Pólya Károly.
Léván a Juhász Gyula Alapiskolába 22 leendõ elsõst írattak be, a mostani elsõsök 27-en vannak, a másodikosok pedig 20-an. Három évvel ezelõtt csak 15 gyerek kezdte meg a tanulmányait. Pillanatnyilag 239 az összlétszám. Kovács Barnabás igazgatóhelyettes elárulta: 25 gyerekre számítottak, de volt olyan család is, amelyik nem is szerepelt az iskola által összeállított listán. „Lehet, hogy még sikerül rábeszélni olyan szülõket, akik egyelõre szlovák iskolába íratták gyermeküket” – bizakodott az igazgatóhelyettes. Ha a 32 kilencedikes elballag, az iskolában csak két olyan évfolyam (az 5. és a 6.) marad, amelyikben párhuzamos osztály van.
Ipolyság
A Fegyverneki Ferenc Egyházi Alapiskolába 32 gyereket írattak be, ez nagy meglepetés Píri Lajos igazgató számára, hiszen a mostani elsõ és második osztályba is 19–19 diák jár. A tanulói összlétszám 181. Píri elárulta, idén más alapiskolákhoz közelebb található falvakból is írattak be gyerekeket, erre még nem volt példa.
A Pongrácz Lajos Alapiskolában negatív rekordot hozott a beíratás. Várhatóan 16 leendõ elsõs lesz, de egy szülõ valószínûleg halasztást kér. Lendvay Tibor igazgató a csökkenést annak a tavalyi önkormányzati döntésnek tulajdonítja, amely megszüntetett egy óvodát, és a fennmaradó egy szlovák és egy magyar osztály elhelyezésével az iskola szûkebb vonzáskörzetében egy magyar osztály maradt, míg a helyi egyházi alapiskola közelében három magyar osztály van. A mostani másodikosok 36-an vannak, az elsõsök pedig 29-en.
Nógrád és Gömör
Nógrádban és Gömörben is érezhetõ egy kisebb létszámcsökkenés, a demográfiai hullám azonban a jelek szerint jövõre éri el a mélypontot. Például Baraca esetében, ahol a többség roma származású, emelkedõ a létszám, ám a Rimaszombati járás délnyugati részén csökkenõ. Az iskolavezetõk szerint sok szülõ csak szeptember elseje elõtt kap észbe, és akkor íratja be gyermekét. Rimaszombatban és Füleken az elsõsökkel párhuzamos nulladik évfolyamot is indítanak a felzárkóztatás érdekében, ennek kedvezõ hatásai érezhetõek. Nem elhanyagolható segítség a roma asszisztensek munkája sem; információnk szerint Füleken, a Mocsáry Lajos Alapiskolában és a rimaszombati Dúsa utcai tanintézményben komoly segítséget jelentenek a pedagógusok számára.
Rozsnyó
A Fábry Zoltán Alapiskola tervezte, hogy nulladik osztályt nyit, de kiderült, nincs annyi gyerek, amennyivel ezt az osztályt megtölthették volna, holott az elõkészítõ osztályokat az állam is támogatná. Az idei elsõ osztály létszáma csak enyhe növekedést mutat a korábbi évek számaihoz képest.
A református egyház által fenntartott alapiskolában a beíratási eredmények végleges adatai lapzártánkkor még nem voltak meg, ám elõreláthatólag a húszas átlagszámtól itt sem tér majd el az új elsõsök száma, miközben ennek az iskolának a tanulói létszámát nagy arányban a vidékrõl beutazó gyerekek adják.
Szepsi
A városban a legfõbb gondot az okozza, hogy nem látható elõre az elsõsök létszáma. Az õsszel összeszámolt új elsõsök általában kétszer annyian vannak, mint amenynyien a február közepéig beíratottak, a roma származású szülõk nagy része ugyanis késõn íratja be gyermekét. Az elsõsök egy része képességfelmérés után csak az elõkészítõ, nulladik évfolyamba kerül be, mivel nem beszéli a tanítási nyelvet, vagy nem rendelkezik olyan képességekkel, amelyekre az iskolakezdéshez szüksége van. A létszámingadozást az elõkészítõs gyerekek és az évismétlõk is befolyásolják.
Kassa
A mintegy tízezer fõnyi magyar lakosság ellenére Kassán már évek óta nincs annyi magyar gyerek a városi óvodákban, hogy két elsõs osztályt lehessen nyitni. A beíratott elsõsök létszáma 20–25 körül mozog évente, nagyobb csökkenés vagy növekedés nem tapasztalható. Fõleg a felsõ tagozatosoknál erõsödik az a tendencia, hogy nem csupán a városból, hanem a környékbeli falvakból származó magyar gyerekek is a kassai iskolában tanulnak. Erre – igaz, ritkábban – akad példa az alsó tagozaton is, fõként a városban dolgozó szülõk esetében.
Nagykapos és Királyhelmec
A régió magyar alapiskoláiban egyre komolyabb gond a csökkenõ létszám. Az önkormányzatok egyelõre egyetlen magyar iskola bezárását sem tervezik. A Bodrogközben és az Ung-vidéken sok magyar szülõ nem az anyanyelvi képzést választja gyermeke számára. A demográfiai adatok szerint néhány év múlva a gyermeklétszám újra növekedni fog. Az Ung-vidéken általában csökken a magyar iskolába íratottak száma, ám nem olyan radikálisan, hogy ez az intézmények bezárását indokolná. Mindkét régióban általános jelenség, hogy sok családnak az iskolaválasztáskor nemcsak a gyermek képességeit, hanem a család anyagi helyzetét is figyelembe kell vennie. (he, jom, vkm, gl, száz, buch, fm, szászi, kov, kozs, leczo)
Iskola A 2006-ban beíratottak A jelenlegi elsõsök A mostani másodikosok
Szenc, Szenczi M. A. AI 24 24 16 Pozsony, Duna utcai AI 21 14 19
Pozsonypüspöki AI 12 8 9 Dunaszerdahely, Kodály Zoltán AI 74 52 76
Dunaszerdahely, Szabó Gyula AI 71 85 68 Dunaszerdahely, Vámbéry AI 54 31 27
Nagymegyer, Bartók Béla AI 58 74 69 Somorja, Corvin Mátyás AI 62 58 50*
Somorja, Tejfalui AI 12 12 14 Komárom, Eötvös utcai AI 52 57 56
Komárom, Jókai Mór AI 61 43 50 Komárom, Munka utcai AI 69 63 79
Komárom, Marianum Egyházi AI 22 17 15 Gúta, Iskola utcai AI 40 40 38
Gúta, II. Rákóczi Ferenc AI 40 40 38 Ógyalla 17 19 17
Érsekújvár, Czuczor G. AI 50 56 66 Vágsellye, Pázmány P. AI 11 14 19
Galánta, Kodály Z. AI 23 31 27 Diószeg, Petõfi S. AI 14 12 13
Léva, Juhász Gyula AI 22 27 20 Zselízi AI 31 38 36
Ipolyság, Pongrácz Lajos AI 16 29 36 Ipolyság, Fegyverneki Ferenc Egyházi AI 32 19 19
Losonc, Kármán József AI 19 15 19 Fülek, Mocsáry Lajos AI 15 29 33
Fülek, Ifjuság utcai AI 51 72 65 Rimaszombat, Tompa Mihály AI 29 42 28
Rimaszombat, Ferenczy István AI 20 20 28 Tornalja, Kazinczy Ferenc AI 73 78 59
Rozsnyó, Fábry Zoltán AI 21 18 20 Rozsnyó, Egyházi AI ** 15 17
Szepsi 44 101*** 77 Kassa, Márai Sándor AI 23 24 18
Tiszacsernyõ 14 19 20 Királyhelmec **** 52 49
Nagykapos 51 74 53
*a tavaly felvett adatok alapján
**egyelõre nincs adat
***ebbõl 10 a nulladik, elõkészítõ évfolyamban
****Királyhelmecen még tart a beíratás
Az eddig beíratottak, valamint a jelenlegi elsõsök és másodikosok száma városaink magyar alapiskoláiban. Az idei beíratási adatok egyelõre csak irányadóak, ideiglenesek, hiszen a leendõ kisdiákok beíratására még szeptemberig van lehetõség, és a szülõk más tanintézménybe is átjelenthetik gyermeküket. Egyes helyeken nem sikerült adato(ka)t szereznünk, másutt pedig egyelõre hiányoznak vagy alakulnak a hivatalosan január 15-tõl február derekáig tartó beíratás eredményei. (Forrás: az Új Szó regionális híradásért felelõs rovata)

Módosítás dátuma: 2006. február 15. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 95 vendég böngészi