Főoldal pop-rock Kiderült, ki jelentett a magyar punk és újhullámos zenészekről (Index)

Kiderült, ki jelentett a magyar punk és újhullámos zenészekről (Index)

E-mail Nyomtatás PDF


2017.05.09. - A múlt héten hozta nyilvánosságra az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, hogy a nyolcvanas években egy Krisztina fedőnevű ügynök jelentett a Fekete Lyukat, az FMK-t, a Bercsényi Kollégiumot és hasonló alternatív klubokat látogató szubkultúra zenészeiről.

"Krisztina" az ETA, Sex-e-pil, Spenót, A. E. Bizottság, Vágtázó Halottkémek, Art Deco, Budapest Service, Csiga-Biga, Sikátor, CSÉB 80, Auróra, Hús, Beatrice, URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, Balkán (Fu)Tourist, Sziámi, 2. Műsor, Csokonai Vitéz Műhely, Embersport, Hóvihar, Kézi-Chopin, Millenniumi Földalatti Vasútvonal és Block nevű együttesekről is jelentett, de a hazánkban fellépő külföldi együttesek koncertjeiről is küldött jelentéseket.
A kikerült dokumentumok alapján megindult a találgatás, ki lehetett "Krisztina", de a Blikk által megkérdezett zenészek nem tudták megmondani. Végül a VHK basszusgitárosa, Soós "Szónusz" Lajos kikérte a levéltárból a rá vonatkozó anyagokat, és ebből kiderült, hogy egy Pleva Eszter nevű nő jelentett a zenekarokról: ő nem volt zenész, bár vokálozott az A.E. Bizottság Jégkrémbalett című lemezén, később pedig az egyik utódzenekarban, az efZámbó Happy Dead Bandben. A dokumentum tanúsága szerint 1983-ban szervezték be, és számos dokumentum található a Történeti Levéltárban, melyekben a szcénáról jelentett, jelenleg vélhetően Olaszországban él.

 

Módosítás dátuma: 2017. május 09. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 202 vendég böngészi