Főoldal Kárpát-medence Gyanú van, kór még nincs

Gyanú van, kór még nincs

E-mail Nyomtatás PDF
Feltétetelezhetõ, hogy nem madárinfluenzában puszult el a Párkányban talált két hattyú

Tegnap reggel a párkányi városi rendõrség és az állategészségügy szakemberei két hattyútetemet szedtek össze a Duna-parton, a komp közelében.
Feltétetelezhetõ, hogy nem madárinfluenzában puszult el a Párkányban talált két hattyú

Tegnap reggel a párkányi városi rendõrség és az állategészségügy szakemberei két hattyútetemet szedtek össze a Duna-parton, a komp közelében. „Szerdán délután 5 óra körül kaptuk a lakossági bejelentést, az állat-egészségügyi felügyelet csütörtökön reggel jött ki” – közölte lapunkkal Magyar Bertalan alpolgármester. Mészáros Béla, a körzeti hivatal elöljárója megkérte a határrendészetet, ha a hozzájuk tartozó partszakaszon (Helembáig) elhullott vagy beteg állatot találnának, értesítsék a hivatalt.
„A vizsgálat eredménye péntek reggelre várható – nyilatkozta lapunknak tegnap Simon Zsolt miniszter földmûvelési miniszter. – Ha madárinfluenzáról van szó, még hat nap kell, hogy megállapítsuk, a H5N1-es vagy más fajta vírussal van-e dolgunk. Ha beigazolódna a madárinfluenza, tíz kilométeres védõsávot alakítunk ki, fokozottabb ellenõrzést vezetünk be, nem lehet baromfihúst, tojást, élõ állatot behozni, sem kivinni a területrõl. Ha a fertõzés háziállatokra is átterjedne, el kellene rendelnünk megsemmisítésüket.” Simon Zsolt elmondta, nem követik figyelemmel napra készen a baromfihús eladásának ingadozását, de a termelõktõl olyan visszajelzést kaptak, hogy 20–30 százalékos visszaesés tapasztalható a keresletben.
Ezt Yubo1 Gabeík, a szlovákiai baromfitermelõk uniójának elnöke is megerõsítette. „A keresletcsökkenés áresést is maga után vont, amit fõként az áruházláncok használtak ki. A baromfitenyészetek a kereslethez igazították a kitermelést” – nyilatkozta Gabeík. Szerinte korai azzal foglalkozni, hogy a helyzet miatt sor kerülhet-e nagyüzemi baromfineveldék, -feldolgozók bezárására.
Viliam Páleník, a Szlovák Tudományos Akadémia közgazdásza szerint a madárkór miatt nemcsak átmenetileg, de hosszú távon is csökkenni fog a baromfihús-fogyasztás. Ez kihat majd az ágazat helyzetére, Páleník szerint több fogyasztó inkább a sertés- és marhahúst választja.
A szlovákiai élelmiszeripar 40 ezer fõt foglalkoztat, a baromfiipar aránya 7-8%. Szakértõk óriási elõnynek tartják, hogy nálunk a tenyészetek 90%-a zárt, a szárnyasok nem kerülnek kapcsolatba a külvilággal, így minimális a veszély, hogy megfertõzõdik az állomány. További hírek a 3. oldalon. (buch, gl, gyor)

Módosítás dátuma: 2006. február 17. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 82 vendég böngészi