Főoldal film Hatósági fellépést sürgetett a Matilda című film védelmében az orosz kulturális miniszter (MTI)

Hatósági fellépést sürgetett a Matilda című film védelmében az orosz kulturális miniszter (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Moszkva, 2017. szeptember 13. - Fellépésre szólította a rendvédelmi szerveket szerdán Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter azon "fékeveszett aktivisták" ellen, akik nyomást próbálnak gyakorolni az államra és a filmiparra Alekszej Ucsityel Matilda című filmje forgalmazásának megakadályozása érdekében.
Megyinszkij az irányítása alatt álló minisztérium honlapján megjelent közleményében alkotmányellenes törvénysértésnek és cenzúrának minősített minden olyan kísérletet, amely a film betiltatását célozza. A tárcavezető felháborodásának adott hangot a Matilda körül "szándékosan szított hisztéria" miatt.
Az alkotás, amely csak október 26-tól kerül majd a nagyközönség elé, azt a szerelmi viszonyt dolgozza fel, amely az orosz trónörökös - a későbbi II. Miklós cár - és Matilda Kseszinszkaja szentpétervári balett-táncosnő között alakult ki. Arra hivatkozva, hogy Oroszország utolsó uralkodóját - akit családjával együtt meggyilkoltak a bolsevikok - az ortodox egyház szentté avatta, a filmet vallási fanatikusok és szélsőséges nacionalisták kegyeletsértőnek, illetve hit- és nemzetellenesnek bélyegezték.
A szélsőségesek fenyegetései és a filmmel összefüggő három gyújtogatás miatt elmaradt a film moszkvai premier előtti bemutatója, Oroszország legnagyobb forgalmazója pedig úgy döntött, hogy biztonsági megfontolásokból nem tűzi filmszínházai műsorára a Matildát.
"Gyakran azzal vádolnak, hogy túlságosan is konzervatív vagyok. Nos, konzervatívként el kívánom mondani, hogy az ilyen önjelölt +aktivisták+ lejáratják az állam kultúrpolitikáját és az egyházat" - fogalmazott a miniszter.
"Mert a pravoszláv (ortodox keresztény) hit a szeretetről és nem a gyűlöletről szól. Miben különböznek hát akkor ők legrosszabb megnyilvánulásaikban más felekezetek és szekták fanatikusaitól?" - tette fel a kérdést.
Megyinszkij, aki előző nap kijelentette, hogy "türelmének pohara betelt", szerdai közleményében hangsúlyozta: a filmmel kapcsolatos vita értelmetlen, és különösen azért abszurd, mert bírálói még nem is láthatták azt. Ő maga, akinek már volt módja megtekinteni a Matildát, tanúsítja, hogy abban nincs semmi olyan, amely sértő lenne II. Miklós cár vagy az orosz monarchia emlékére nézve.
Hangsúlyozta, hogy a kulturális minisztérium a filmek forgalmazásának engedélyezésekor szigorú törvényi előírások szerint jár el, amelyek a Matilda esetében nem szolgáltattak semmilyen alapot az elutasításra. Közölte, hogy a szövetségi forgalmazási engedélyt 16 éves korhatárral adták ki.
"Ez a film forgalmazási feltételeinek egyetlen törvényes korlátozása. A kezdeményezők minden olyan szándéka, hogy helyben tiltsák be a vetítést, a magán vagy az önkormányzati filmszínházak ellen irányuló minden nyomásgyakorlási kísérlet nyilvánvaló törvénysértés és cenzúra, amelyet az Oroszországi Föderáció kimondottan megtilt" - szögezte le a miniszter.
Hozzátette, hogy a filmművészek tevékenységét a nézőnek, nem pedig gyújtogató szektásoknak kell megítélniük, akik szerinte "más szakintézmények ügyfelei".
Vlagyivosztokban egyébként kedden megtartották a Matilda premier előtti vetítését.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 98 vendég böngészi