Főoldal Egyházak Magyar felségterületen vannak a sárospataki könyvek

Magyar felségterületen vannak a sárospataki könyvek

E-mail Nyomtatás PDF
A megállapodást vasárnap írták alá Oroszországban.

 A megállapodást vasárnap írták alá Oroszországban.

A külügyi szóvivõ közölte: hajnalban Székely Árpád magyar nagykövet a sárospataki könyveket tartalmazó ládákat átvette, és azokat közúton elindították Moszkvába. A szállítmány azóta megérkezett a moszkvai magyar nagykövetségre.

Polgár Viktor szerint az orosz fõvárosban még a héten lefolytatják a kiviteli eljárást, és ezzel lehetõvé válik, hogy a sárospataki könyvgyûjteményt Magyarországra szállítsák.

A sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadásáról szóló megállapodást vasárnap írták alá a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárban, ahol a II. világháború vége óta tartották a nagy értékû könyvgyûjteményt. A könyvek tárolásáért 400 ezer dollárnyi díjat kell fizetnünk.

A közlemény szerint mintegy háromórás eljárás során a 136 kötet mindegyikét darabonként azonosították, egybevetették az orosz és magyar nyilvántartási számokat, majd a köteteket hét ládába csomagolták és azokat a könyvtár pecsétjével egyenként leplombálták. A könyvek repülõgépen jutnak Budapestre várhatóan még Vlagyimir Putyin orosz elnök - értesülések szerint február 28-ra tervezett - magyarországi látogatása elõtt.

A könyveket kora reggel szállították el a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárból, s a nagykövetség autóján végig rendõri felvezetõvel vitték õket a moszkvai nagykövetségre - közölte Székely Árpád nagykövet. A szállítóautót a nagykövet, két beosztott diplomata és a kulturális tárca szakértõje, Mayer Rita kísérte.






Módosítás dátuma: 2006. február 20. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 128 vendég böngészi