Főoldal Kárpát-medence Román centenárium - Tovább támogatja a kormány az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában programot (MTI)

Román centenárium - Tovább támogatja a kormány az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában programot (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2018. november 30. - A kormány tovább támogatja az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában programot - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában.
A kormányhatározat szerint a programokra 2019-ben 325 millió forintot adnak az Iskola Alapítványnak, és a 2020-as költségvetésbe is beterveznek 325 milliót ugyanerre a célra. 
Az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában programsorozatot az RMDSZ indította, az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére készülve. A romániai magyar párt célja a porgrammal, hogy felmutassa: az erdélyi magyarság Románia értékteremtő közössége, és ekként szeretne megmaradni.
A program terveinek ismertetésekor 2017 decemberében elhangzott: a magyar közösségnek szánt programok részeként összeállítják az erdélyi magyarság arcképcsarnokát, összegyűjtik az elmúlt száz év erdélyi magyar képzőművészetének legfontosabb alkotásait. A magyar kultúra napján drámapályázatot hirdetnek, és összeállítják az eltelt száz év magyar kronológiáját. Dokumentumfilmekkel és Erdély hat városát érintő előadássorozattal, valamint három konferenciával kívánják áttekinteni az erdélyi magyarság történetét.
A román közösséget kétféle román nyelvű "magyarságkampánnyal" kívánják megszólítani: egy tájékoztató kampánnyal és egy provokatív, a sztereotípiákat viccesen kiforgató kampánnyal is.
A nemzetközi közösséget egy állandó angol és német nyelvű tartalomszolgáltatással célozták meg. Ezen keresztül a megoldásra váró kisebbségi kérdésekre, a jogtiprásokra akarja felhívni a figyelmet a szövetség.


 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 127 vendég böngészi