Főoldal Hírek Átadták a kétmilliárdból megújított soproni belvárosi utcákat (MTI)

Átadták a kétmilliárdból megújított soproni belvárosi utcákat (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Sopron, 2018. december 6. - A Modern városok program keretében, 1,98 milliárd forint kormányzati támogatásból elkészült a soproni történelmi belváros utcáinak, tereinek rekonstrukciója, a fejlesztést csütörtökön adták át.
Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédében azt hangoztatta, hogy országos szinten jól halad a Modern városok program, mert a 3700 milliárd forintos keret mintegy harmadát már lekötötték a települések.
Sopronnak hetvenmilliárd forintos a fejlesztési kerete, amelyből 35 milliárd forint áll már rendelkezésre. Ez az összeg nem tartalmazza az M85-ös gyorsforgalmi út Farád és Sopron közötti szakaszának megépítését - mondta.
Kiemelte, hogy a program keretében minden megyei jogú város összetett, komplex fejlesztési csomagot állított össze, amelyet a kormány az elbírálás előtt alaposan megvizsgált, hogy azok valóban az emberek érdekeit szolgálják.
A kormánybiztos emlékeztetett, hogy 2015. március 25-én Orbán Viktor miniszterelnök Sopronban hirdette meg "az ország történelmének legnagyobb vidékfejlesztési programját", amely később kiegészült a Magyar falu programmal.
Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy a 2017 februárjában megkezdett munkálatok során először kicserélték, vagy javították a közműveket, majd mintegy tízezer négyzetméteren kicserélték a burkolatot.
A felújítás a Templom utcát, a Bünker közt, a Liszt Ferenc, a Fegyvertár és a Szent György utcákat, az Orsolya teret, a Hátsókaput és a Fő téren egy átjárót érintett. Az Orsolya tér és az Evangélikus templom előtti tér a Fő térhez hasonlóan nagykocka kő burkolatot kapott, a többi utcában a nagykocka kő mellett gránit nagy- és kiskocka köveket helyeztek el.
Mindezek mellett energiatakarékos, ledes világítótestekre cserélték a kandeláberek lámpafejeit,  díszvilágítást kapott néhány szobor, emlékmű és épület, valamint emlékműveket restauráltak.
A polgármester arról is beszélt, hogy a történelmi belváros megújítása az utcák felújításával nem áll meg, már elkezdődött az épületek homlokzatainak rekonstrukciója is.
A fejlesztés célja, hogy Sopronnak a római korban kialakított, de az 1676-os tűzvész után barokk stílusban újjá épített utcák visszakapják régi fényüket - mondta Fodor Tamás, majd Simon István (Fidesz-KDNP) alpolgármesterrel együtt megköszönték a kormány támogatását.
A Modern városok program Sopronban a történelmi belváros megújításán túl egyebek mellett tartalmazza a Lővérek-program keretében egy kerékpárút építését, a strand és a fedett uszoda felújítását és egy nemzeti konferenciaközpont kialakítását. Megújul a Fertő tó környezete, s kialakítanak egy ipari parkot, szomszédságában egy innovációs és technológiai centrummal.
A program részeként épül meg az M85-ös gyorsforgalmi út Farád és Sopron, valamint Sopron és az országhatár között, amely egy korábbi tájékoztatás szerint mintegy 260 milliárd forintba fog kerülni. Ez teljes mértékben állami pénzből valósul meg.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 89 vendég böngészi