Főoldal Média Kovács Zoltán: nem felel meg a valóságnak a magyar médiaszabadság helyzetét bíráló Guardian-cikk (MTI)

Kovács Zoltán: nem felel meg a valóságnak a magyar médiaszabadság helyzetét bíráló Guardian-cikk (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

London, 2019. július 4. - Kovács Zoltán szerint egyszerűen nem a valós helyzetet tükrözi az a bíráló cikk, amelyet a The Guardian közölt nemrégiben a magyarországi médiaszabadság helyzetéről a baloldali brit napilap politikai szemleírója, Timothy Garton Ash publicista és történész tollából.
A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a brit lap levelezési rovatában megjelent válaszában leszögezi: jóllehet a szerző aggályainak ad hangot a magyarországi médiaszabadsággal kapcsolatban, ő a cikkről először éppen a magyar sajtóban olvasott.
Kovács Zoltán szerint Magyarországon a keményen kritikus hírportáloknak van nagyobb olvasótáboruk, és ezek dominálnak azokon a tévécsatornákon is, amelyekből a magyarok hozzávetőleg 71 százaléka tájékozódik.
Az államtitkár felidézi, hogy Timothy Garton Ash szerint a kormánypártok "gyakorlatilag lerombolták a bíróságok függetlenségét". A magyarországi bírósági reformokat azonban alaposan áttekintette az Európai Unió és a Velencei Bizottság, és minden kérdéses ügyre megoldás született - áll Kovács Zoltán válaszában.
Hozzáteszi, hogy Garton Ash ideológiai meggyőződéseit tények cáfolják. Az államtitkár ezek között említi, hogy a választási részvétel Magyarországon nem csökken, hanem növekszik, 2010 óta a házasságok száma is emelkedik, miközben a válásoké csökken, az abortuszok száma pedig csaknem harmadával csökkent.
Kovács Zoltán hangsúlyozza azt is, hogy a születési ráta emelkedik, a nők foglalkoztatottsági rátája soha nem volt olyan magas, mint most, a magyar hazai össztermék (GDP) 5 százalékot meghaladó növekedési üteme az EU élvonalában jár.
A munkanélküliség történelmi mélységekre süllyedt, a kamatok továbbra is alacsonyak, a reálbérek növekszenek, és a 2008-as pénzügyi válság után távozott magyarok ma már sokkal nagyobb számban térnek haza - áll Kovács Zoltán válaszlevelében.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 130 vendég böngészi