Főoldal Média A felvidéki magyarság fellép a szlovák közmédiában neki járó műsoridőért (MTI)

A felvidéki magyarság fellép a szlovák közmédiában neki járó műsoridőért (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2020. február 17. - A szlovákiai magyarság nem kapja meg az ottani közmédiában neki járó műsoridőt, ezért a szlovák állami szervekhez fordul - mondta Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja (MKP) országos tanácsának elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.
Őry Péter azt mondta: Szlovákiában törvény mondja ki, hogy az országban élő nemzeti kisebbségeknek számarányuknak megfelelő műsoridőt kell kapniuk a közmédiában, ez a rendelkezés azonban mindmáig nem teljesül. A magyarság aránya Szlovákiában a legutóbbi népszámlálás szerint 8,5 százalék, ám ennél jóval kisebb a magyar nyelvű műsorok aránya az ottani közmédiában. Például 2018-ban a szlovák köztévé összesen 16 ezer 630 órányi műsort közvetített, ebből azonban csak alig több mint 100 óra volt a magyar adás, ami 0,6 százalékos nemzetiségi aránynak felel meg. A magyar kisebbségre szánt műsoridőből tehát mintegy 1300 órányi hiányzik.
Hozzátette: A törvényi rendelkezés az ukrán, ruszin, roma kisebbségek esetében sem teljesül - tette hozzá.
Az állami szervek egyes képviselői a törvény végrehajtásának elmaradásával kapcsolatban arról beszéltek, hogy hiányoznak a személyi, illetve pénzügyi feltételek - mondta Őry Péter, ám ez a kisebbségi politikus szerint inkább csak kifogás.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 131 vendég böngészi