Főoldal Hírek A Páneurópai Piknikre emlékeztek a 31. évfordulón (MTI)

A Páneurópai Piknikre emlékeztek a 31. évfordulón (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Sopronpuszta, 2020. augusztus 19. - A Páneurópai Piknikre és az akkori határnyitásra emlékeztek az esemény 31. évfordulóján szerdán az egykori helyszínen, a sopronpusztai emlékhelyen. 1989. augusztus 19-én a Sopron melletti magyar-osztrák határátkelőnél néhány órára megnyitották a határt és több száz keletnémet jutott át Ausztriába, onnan pedig a Német Szövetségi Köztársaságba.
Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere Melocco Miklós Áttörés című emlékművénél tartott ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy 1989. augusztus 19-e a soproniaknak mindig különleges dátum marad, mert a sorsorfordító eseménnyel a város nemcsak a hűség, hanem a szabadság városa is lett.
Ez a huszadik század egyik legnagyobb eseménye, "a szabadság nagyszerű és önfeledt ünnepe, az emberi történelem olyan ritka pillanata", amikor nem a nagyhatalmak vezetői alakítják az emberek sorsát, hanem "néhány szabadságszerető bátor ember kiállása" - mondta.
Kiemelte, hogy a "polgárokban rejlő bátorság indította el azt a folyamatot, amely véglegesen ledöntötte a kommunizmus legyőzhetetlennek hitt világrendjét, és amelynek a végén ott van az újra egyesült Németország és Európa".
Európa ma is egy olyan közösséget jelent, amelyben a "keresztény kultúrán alapuló nemzetállamok egymás szuverenitásának tiszteletben tartása mellett döntenek közös sorsukról és jövőjükről" - tette hozzá a polgármester.
Johannes Haindl, Németország magyarországi nagykövete azt mondta, hogy Sopronpusztán kezdődött az a folyamat, amely Németország újraegyesítésével végződött és ezért a németek a mai napig hálával tartoznak a magyaroknak.
"Ezen a helyen forrt egybe nemzeteink szabadságvágya és vált az emberiesség, az önrendelkezés, az alapjogok tiszteletben tartása és egy elnyomó rendszer elleni tiltakozás jelképes eseményévé" - emelte ki, hozzátéve, hogy "Magyarország a német és európai történelem kulcsfontosságú pillanataiban újra és újra döntő szerepet játszott".
Kitért arra, hogy az elmúlt harminc évben "egy olyan sűrű háló szövődött" a két ország között, kulturális, gazdasági és politikai értelemben is szorosan összeköti azokat. Németország a legnagyobb közvetlen befektető Magyarországon és Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere is. Az együttműködés a kutatás-fejlesztés terén is egyre szorosabbá válik - mondta.
A nagykövet is kiemelte, hogy ma az országok olyan világméretű kihívásokkal néznek szembe, amelyek megkérdőjelezik az európai értékeket. Ezeket az értékeket mindenre kiterjedően csak akkor tudjuk megtartani, ha közösen kiállunk és küzdünk mellettük - fogalmazott.
Az ünnepség végén elhelyezték az emlékezés virágait a kopjafánál.
A szerdai programok sorában korábban köszöntötték a német-magyar nyári akadémia diákjait, valamint kiállítás nyílt és történelemórát tartottak az egykori eseményekről.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 120 vendég böngészi