Főoldal Hírek Szili Katalin: a magyarság egységes nemzetté vált az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően (MTI)

Szili Katalin: a magyarság egységes nemzetté vált az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFBudapest/London, 2021. június 5. - "A magyarság egységes nemzetté vált az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően; nem szabad hagyni, hogy bárki "szétrombolja" - mondta a Londonban tartózkodó Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI-nek.
Szili Katalin a brit fővárosban a hétvégi magyar iskolák IV. országos oktatási konferenciáján vesz részt. A szombaton kezdődött rendezvény célja a hétvégi magyar iskolák vezetőinek és tanárainak szakmai képzése, kapcsolatépítése és jó gyakorlataik megosztása.
A miniszterelnöki megbízott elmondta: a tanácskozáson mintegy húsz intézmény vezetője vesz részt, részben online bekapcsolódva - így egyebek mellett Baden Württenbergből, Írországból, Svédországból és Norvégiából - a konferenciába. Hozzátette, negyedik alkalommal rendezik meg a konferenciát, a tanácskozásokon reményei szerint a magyar iskolák munkájával kapcsolatban olyan közös tudást tudnak megteremteni, amely meghatározza a magyarság jövőjét is.
Kiemelte: a kormány számára fontos, hogy a diaszpórában élők is megtartsák magyar identitásukat, és köszönet illeti a pedagógusokat, akik szabadidejükben tanítanak a magyar iskolákban. Megjegyezte, a pandémia idején a tanárok online tartották meg az órákat.
Szili Katalin a tanácskozáson ismertette az idei pályázati lehetőségeket és az Európa Tanács magyar elnökségének prioritásait is. Ezek között van az őshonos nemzeti kisebbségek helyzete, a vallási közösségek védelme, valamint a családok és a gyermekek jogai.
Emlékeztetett arra, hogy pénteken volt a trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulója, így erről is közösen emlékeztek meg.
Azt mondta, az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően a magyarság valóban egy olyan összetartó nemzetté vált - beleértve a diaszpórát, a Kárpát-medencei és anyaországi magyarságot -, amelyben fontos az együttműködés.
Kiemelte az intézményrendszer fontosságát, amelynek része a Magyar Állandó Értekezlet (Máért), a diaszpóratanács és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, mert ezek is ezt a célt szolgálják. Úgy véli, ehhez jó alapot szolgáltat az alaptörvény, amely szerint "felelősséget viselünk egymásért", míg korábban az alkotmány a "felelőséget érez" kifejezést használta.
Kumin Ferenc nagykövet az MTI-nek arról beszélt, a hétvégi iskolák sok energiát, jóakaratot, áldozatot igényelnek a tanároktól és szülőktől is, hiszen a hétvégét, a szabadidőt használják fel arra, hogy a gyerekek megkapják azt a speciális oktatást, amely nélkül nem tudnák megőrizni magyarságukat, speciális kulturális hagyományaikat és örökségüket. Ez a munka páratlan értékű és minden támogatást megérdemel - tette hozzá.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 116 vendég böngészi