Főoldal Egyházak Balog Zoltán: az Isten-ember kapcsolatot előtérbe helyező egyházra van szükség (MTI)

Balog Zoltán: az Isten-ember kapcsolatot előtérbe helyező egyházra van szükség (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF
Budapest, 2021. szeptember 9. - Az intézmény helyett az Isten-ember kapcsolatot előtérbe helyező egyházra van szükség a 21. században - mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke az MTI-nek.

A református püspök azt követően nyilatkozott, hogy csütörtök délután részt vett a Karpaczi Gazdasági Fórum egyházi témában tartott panelbeszélgetésén.
Balog Zoltán kiemelte: katolikus beszélgetőtársaival egyetértettek abban, hogy az embert személyesen megszólító egyház képes valódi változást elérni.
Mint mondta, a beszélgetésen elhangzott, hogy a lengyel egyházi statisztikai hivatal felmérése szerint sokan, akik kritikusak az egyházzal és szükségtelennek tartják, éppen azokat az értékeket szeretnék látni a társadalomban, amelyeket az egyház képvisel. Van tehát egyfajta meg nem értés a társdalomban, és ez oka lehet a Lengyelországban is egyre  erősebb egyházellenes támadásoknak.
Mindeközben az egyház azzal a biztos öntudattal van jelen a lengyel társadalomban, hogy van mondanivalója az embereknek, hogy a 21. századi ember kérdéseire is képes válaszokat adni.
A református püspök szerint az egyházi tanítás nem csak, sőt nem is elsősorban tantételeket jelent. Az "élet nagy kérdéseire ad választ", mint a belső béke, az élet védelme, a gyermekek nevelése, a házasság, a család megerősítése. Ezekre az "életsegítségekre" pedig a 21. század emberének nagy szüksége van.
A református püspök elmondta: katolikus beszélgetőtársai egyetértettek abban, hogy reformációra van szükség az egyházon belül, és a szükséges változást abban látták, hogy az egyházat nem mint intézményt, hanem mint az embereknek nyújtott segítség eszközét kell megerősíteni, előtérbe helyezni.
Balog Zoltán kiemelte: a protestáns álláspont szerint a reformáció nem progresszió, nem a modernség hajszolása, igyekezet, hogy lépést tartsanak a világgal. A reformáció visszatérés a forráshoz, az eredeti tanítás  hitelességéhez. "Ez pedig azt is jelentheti, hogy olyan értékeket konzerválunk, amelyek ma nem tűnnek korszerűnek, de holnapután mégis szükség lesz rájuk" - fogalmazott.
Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy ezeket az örök értékeket olyan nyelven mondja el az egyház, amelyen a 21. századi ember megérti.
Balog Zoltán szólt arról is: Magyarországon különleges helyzetben vannak az egyházak, hiszen nincs Európában még egy kormány, amelyik annyi intézményt biztosított volna nekik, mint a magyar. Ez hatalmas lehetőség az egyházaknak, ugyanakkor kísértés is, hogy elkényelmesedjenek. Az egyházaknak oda kell figyelniük, nehogy az állami védőernyő biztonságában elhanyagolják Jézus Krisztustól kapott evangelizációs feladatukat.
Ferenc pápa magyarországi látogatásáról és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról szólva azt mondta, a protestánsok azért imádkoznak, hogy áldás legyen az országnak a pápalátogatás és a kongresszus. Minden, ami az embereket vagy egy közösséget közelebb viszi Krisztushoz, jó az egész országnak és az abban élő többi közösségnek is - monda, hozzátéve, az eucharisztiában éppen ez a Krisztushoz közelítő meghívás van jelen.
Balog Zoltán elmondta azt is: múlt héten a Vatikánban találkozott Ferenc pápával, aki nagyra értékeli, amit Magyarország az üldözött keresztényekért tesz, és látogatása ennek elismerése is.

 

Módosítás dátuma: 2021. szeptember 09. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 494 vendég böngészi