Főoldal Kárpát-medence Tanfelügyelőség: alaptalanok a székelyhídi iskola magyar vezetőségét ért diszkriminációs vádak (MTI)

Tanfelügyelőség: alaptalanok a székelyhídi iskola magyar vezetőségét ért diszkriminációs vádak (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Kolozsvár, 2023. február 7. - Alaptalannak találta az erdélyi, székelyhídi Petőfi Sándor Gimnázium magyar igazgatója és tanári kara ellen megfogalmazott diszkriminációs vádakat a Bihar megyei tanfelügyelőség - közölte az MTI-vel kedden Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes.

A romániai Bihar megye tanfelügyelőségének helyettes vezetője elmondta: múlt héten elektronikus levélben érkezett egy névtelen panasz az intézményhez, amelyben egy magát román pedagógusok és szülők képviselőjeként meghatározó személy diszkriminációval vádolta a székelyhídi Petőfi Sándor Gimnázium vezetőségét.

Az elektronikus levelet a Bihar megyei román nyelvű sajtónak is elküldték. Ebben többek között az rótták fel a határmenti város kétnyelvű iskolája vezetőségének, hogy állítólag a magyar pedagógusokat részesíti előnyben a románokkal szemben, illetve arra próbálja rábírni a román nemzetiségű és a vegyesházasságból származó gyerekek szüleit, hogy magyar osztályokba járassák csemetéiket - részletezte a levél tartalmát az Ebihoreanul hírportál.

Kéry Hajnal elmondta: a tanfelügyelőség a helyszínen kivizsgálta az ügyet, és azt tapasztalta: a vádak alaptalanok.

A névtelen panaszt Barta Imre, a székelyhídi kétnyelvű gimnázium igazgatója is tételesen cáfolta. A sajtónak küldött válaszában rámutatott: az iskola vezetősége évről évre erőfeszítéseket tesz azért, hogy a jelentkezők kis létszáma ellenére is román osztályok induljanak. A román tagozat 11. és 12. osztályában például csupán három, illetve két diák tanul.

Azt a vádat is elutasította, hogy magyar nyelven tartanák a tanári kar gyűléseit, illetve, hogy a román diákok nem kapnák meg időben az ingázóknak járó támogatást. "A mi iskolánkban valamennyi diák és szülő nemzetiségtől függetlenül egyenlő bánásmódban részesül" - hangsúlyozta Barta Imre.

Romániában egyre gyakoribb, hogy diszkriminációval, szegregációval vádolják a magyar vagy kétnyelvű tanintézetek vezetőit, a zömében magyarlakta települések elöljáróit. Múlt héten a Szilágy megyei Kraszna község magyar elöljárói ellen fogalmaztak meg hasonló vádakat magukat meg nem nevező "román pedagógusok". A magyar elöljárók valótlannak és tendenciózusnak nevezték ezeket a támadásokat.

 

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 382 vendég böngészi