Főoldal Krónika Attila hun birodalmának egyik legismertebb ütközete nyugaton

Attila hun birodalmának egyik legismertebb ütközete nyugaton

E-mail Nyomtatás PDF

2023. június 21. - 451. június 20-án, 1572 éve zajlott a Catalanumi csata. Attila hun király és Aetius, a római sereg parancsnoka között.

 

A Tarih-i Üngürüsz („A magyarok története”) krónika szerint Attila győzelmet aratott a catalaunumi csatában, amit az is megerősít, hogy a következő évben a rómaiak a legkisebb ellenállást sem tanúsították Attilával szemben, mikor bevonult Itáliába.

 

Korábban a hunok “vesztettek”, ma már azonban a “döntetlen” felé billen a történetírók közmegegyezése. Valahogy így: A catalaunumi csatának nem volt igazi győztese, viszont mindkét fél óriási veszteségeket szenvedett. Az Attila által vezetett hun inváziót az Aetius által irányított római csapatok és szövetségeseik megállították, de a győzelmet nem sikerült kivívniuk.

Azért ezt a nem elhanyagolható tényt hozzáteszik: 452-ben Attila megszállta Itáliát, és csak I. Leó pápa közbenjárására vonult el Róma városa alól. Elpusztíthatta volna, de nem tette. Kegyet gyakorolt. Miért? Számtalan, máig nem kellő mértékben kutatott és feltárt elmélet és narratíva létezik.

Egy hamis sztereotípiának lassan-lassan befellegzett: a hunok nem voltak barbárok. Sőt kultúrájuk egyenrangú volt más birodalmakéval, tudásuk nagyobb.

Van még egy kevéssé hangoztatott szerződés, segítség kérés ami ebben az időben érkezett Attilához. Nevezetesen, hogy az örmény és a kartli (georgiai) kaukázusi területeket a perzsa birodalom támadja, és ezért a világ két legősibb keresztény állama kitől kér ekkor segítséget? Igen, Attilától, és Attila el is rendeli a II. hun sereg beavatkozását (a hunok védelmükre keltek rokonnépnek) a Kaukázusban. Útnak is indultak. Attila Galliába az I. hun sereggel, a II. hun sereg a keletre. Megsegíteni az örményeket és kartlikat. Mivel azonban a perzsák nagyon támadták az örmény területeket ezért azok nem várták meg a hun csapatok megérkezését, és előbb vállalták az avararayri ütközetet, de vesztettek. Elismerték a perzsa fennhatóságot. A II. hun sereg így harc nélkül visszatért.

Az mindenesetre több mint árulkodó, hogy a két kis keresztény nép kihez fordult segítségért? Attilához, a Turul-dinasztiából.

Miért is volt Attila Isten ostora? Miért hívták így? - Kutatni kell még ennek a kérdésnek is a minél teljesebb képet adó megválaszolását is. Horváth-Lugossy Gábor

 

 

Módosítás dátuma: 2023. június 21. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 155 vendég böngészi