Főoldal színház Ma: Kvartett a kassai Tháliában

Ma: Kvartett a kassai Tháliában

E-mail Nyomtatás PDF
A Spiró-darab az 56-os forradalom témáját érinti
Alig néhány hete ültünk a Gyertyafény keringõ sajtótájékoztatóján, és most ismét új darabbal rukkol elõ a kassai Thália Színház társulata.
A Spiró-darab az 56-os forradalom témáját érinti
Alig néhány hete ültünk a Gyertyafény keringõ sajtótájékoztatóján, és most ismét új darabbal rukkol elõ a kassai Thália Színház társulata. Igaz, ez a mû csak négy színészt vesz igénybe, ráadásul egyikük vendég. A két vígjátéknak titulált mû, a Gyertyafény keringõ és a Kvartett gyors egymásutánisága pedig külsõ kényszerítõ körülményeknek köszönhetõ, hiszen az elõzõ bemutató csúszással jutott a nézõ elé. A Kvartett viszont idõben jött, több szempontból is.
Ez a Spiró-darab ugyanis az 56-os forradalom témáját érinti, ám a rendszerváltás idején játszódik. A forradalmi események 50. évfordulója kapcsán is aktuális, ugyanakkor a közelmúltnak alig tekinthetõ 1990 a cselekmény tényleges ideje. A panellakás konyhája, ahová bekukkanthatunk, minden közép-európai „panellakó” számára ismerõs. A szegény kelet és a gazdag nyugat találkozása szintén sokak megélt élménye.
A cselekménybõl kedvcsinálónak csupán annyit árulhatunk el, amennyit a vendégrendezõ Korognai Károly: Egy fiatalembert 1957-ben riasztott egy megrögzött kommunista, menekülésre késztetve õt ezzel. A disszidens aztán 1990-ben visszatér, hogy meghálálja a régmúltat...
A viszonylag szûk helyen játszódó cselekményt a négy szereplõ viszonyulásai, emóciói motiválják, a látogató, az idõs házaspár és az õ 35 éves lányuk közötti kapcsolatrendszer változásai groteszk színezetûvé teszik a darabot. A rendezõ szerint „a történelmi üzenetet nem kell különösebben megfogalmazni, de a pengeélen táncoló humort át kell adni a közönségnek.” A Spiró-mû szereplõit a színházigazgató Kolár Péter javaslatára válogatta ki a rendezõ, aki nem gondolkodott típusokban, és az sem befolyásolta õt a szerepek leosztásában, hogy Miskolcon ezt a darabot már rendezte. Érdekessége a kassai szereposztásnak, hogy a külföldrõl visszatérõ férfit egri vendégszínész, Kelemen Csaba alakítja. A panellakó család tagjait Pólos Árpád, Cs. Tóth Erzsébet és Kollárik Lucia kelti életre.
Hogy mennyire érzik majd magukat otthon a panelkonyhában a szereplõk (és a nézõk is), kiderül a ma esti premieren.
KOZSÁR ZSUZSANNA

Módosítás dátuma: 2006. március 02. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 386 vendég böngészi