Főoldal Egyházak Vissza a múzeumba

Vissza a múzeumba

E-mail Nyomtatás PDF
Kiállítás nyílt a sárospataki könyvekbõl
Budapest.
Kiállítás nyílt a sárospataki könyvekbõl
Budapest. Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében tegnap megnyitották a sárospataki könyveket bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban.
A Magyar Nemzeti Múzeumban egy könyvtár hangulatát felidézve készítették el az Oroszországból több mint hatvan év után hazakerült könyveket bemutató tárlatot.
A kormány és a tulajdonos református egyház képviselõi múlt csütörtökön nyitották fel az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) a köteteket tartalmazó hét ládát; a felbecsülhetetlen kultúrtörténeti értékû õsnyomtatványok és könyvek elõzõ nap érkeztek Budapestre.
A Magyar Nemzeti Múzeumba a hét végén átszállított 136 kötetet az intézmény kupola termében tizenhárom tárlóban helyezték el; a tárlók közül kettõ a legkorábbi vitrinekbõl származó úgynevezett nyilas-szekrény, a többi a kiegyezés körüli években használt asztali tárló.
A kupola terem központi helyére kerültek azok az üvegtárlók, amelyekben a legértékesebb könyvritkaságok láthatóak; ilyen például Hartmann Schedel 1493-as világkrónikája, a Cronicarum Libri.
A kötetek bizonyos értelemben visszakerültek a múzeumba; 1938-ban, amikor az értékes sárospataki gyûjtemény egy részét Budapestre szállították, a ritkaságokat egy ideig a Magyar Nemzeti Múzeumban õrizték. Onnan kerültek két bank széfjébe, ahonnan – magyar kutatók szerint – szovjet csapatok különleges egységei vitték el 1945 februárjában.

Módosítás dátuma: 2006. március 02. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 285 vendég böngészi