Főoldal színház Mintegy 31 milliót szánnak a komáromi Jókai Színháznak

Mintegy 31 milliót szánnak a komáromi Jókai Színháznak

E-mail Nyomtatás PDF
Nyitra megye költségvetés-tervezete köbölkúti, párkányi, udvardi, érsekújvári beruházásokat is támogat
A megye 2006-ban 3 milliárd 28 millió korona bevétellel számol, ebbõl 1,585 milliárd korona bevételt szeretne eredeti, saját hatáskörökbõl, továbbá 184 millió korona bevételt tervez egyéb, nem adójellegû bevételekbõl.
Nyitra megye költségvetés-tervezete köbölkúti, párkányi, udvardi, érsekújvári beruházásokat is támogat
A megye 2006-ban 3 milliárd 28 millió korona bevétellel számol, ebbõl 1,585 milliárd korona bevételt szeretne eredeti, saját hatáskörökbõl, továbbá 184 millió korona bevételt tervez egyéb, nem adójellegû bevételekbõl. Az átruházott jogkörök kategóriájában az iskolákra idén összesen 1,259 milliárd korona jut.
Az eredeti hatáskörök gyakorlásából származó 1,585 milliárd koronás tervezett bevételt a megyei önkormányzat pénzügyi bizottsága 126 millió koronával megemelte, ugyanis a szakbizottság indokolatlanul szûkre szabottnak minõsítette a keretet (a hivatal a képviselõk tudta nélkül nagyobb tartalékalapot képzett volna) – tudtuk meg Farkas Iván képviselõtõl. Az elõzõ évekhez képest szembetûnõ változás, hogy idén a nem megyei fenntartású nonprofit szociális intézményeket a megye már csak az általuk igényelt összeg 43–45 százalékával, összesen mintegy 115 millió koronával fogja támogatni. (Az elõzõ években erre a célra még az igényelt összeg 70 százalékát biztosította a megyei önkormányzat.)
A beruházásokra igényelt öszszeg 2006-ban 1,34 milliárd korona, ám ebbõl valószínûleg 309 millió korona reális, azaz ekkora azoknak a beruházásoknak az összértéke, amelyekre ténylegesen pénzt lehet átutalni. A költségvetés számol a köbölkúti elterelõ út tervdokumentációjának elkészítésével, erre 1,2 millió koronát adnak. A párkányi rendelõintézet hõszigetelésére 16 millió koronát kértek a megyétõl (az összeg sorsa még függõben), a párkányi gimnázium épületének bõvítésére 5,1 millió korona jut, a kovácspataki szociális intézmény bõvítésére és felújítására 9 milliót szánnak, a párkányi szaktanintézet bejáratának átépítését pedig 500 ezer koronával támogatják. Az udvardi szaktanintézet EU-projektbõl megvalósuló épületbõvítéséhez 5,8 millió koronával járulnak hozzá, az érsekújvári galéria épületének átépítésére 3 millió koronát szán a megye, az érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár új épületének tervdokumentációjára pedig félmillió korona jut megyei forrásból. A baracskai szociális otthon átépítésére szintén 500 ezer koronát ad a megye.
A költségvetést csak március 28-án fogadják el, s külön szakbizottsági ülésen tárgyalnak majd a beruházásokról, mert – mondta el lapunknak Farkas Iván – pillanatnyilag a megyei önnkormányzatban szinte senki senkivel sem tudott megegyezni a beruházási tételekben. Annak viszont egyértelmûen a lakosság látja kárát, hogy még mindig ideiglenes a költségvetés. A beruházásokról csak áprilisban születik döntés.
A Komáromi Jókai Színház idén 30,9 millió koronát kap a megyétõl. Az intézmény 36,9 milliót kért, ugyanakkor 6,3 millió koronás saját bevételt terveztek – tájékoztatott Farkas Iván.
BUCHLOVICS PÉTER

Módosítás dátuma: 2006. március 23. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 68 vendég böngészi