Főoldal Egyházak Atombékét kér a pápa

Atombékét kér a pápa

E-mail Nyomtatás PDF
XVI.

 XVI. Benedek elsõ húsvéti üzenete
Krisztus feltámadásának örömünnepén
XVI. Benedek pápa aggodalmát fejezte ki a világ gondjai miatt, fõként Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában. A katolikus egyházfõ azért könyörgött, hogy Krisztus hozzon enyhülést és biztonságot Afrikának, különös tekintettel nyugat-szudáni Dárfúr tartományra, ahol „a humanitárius helyzet sokáig már nem fenntartható”.
„Találjon valamennyi fél békés megoldást az atomenergiával kapcsolatos nemzetközi válságra, komoly és becsületes tárgyalások révén” – utalt a pápa Iránra, mely a múlt héten jelentette be, hogy urándúsítás révén nukleáris hatalommá vált. XVI. Benedek védelembe vette Izraelnek a létezéshez való jogát, s egyben határozottan állást foglalt a palesztin állam megteremtése mellett is. „A nemzetközi közösség, amely megerõsíti Izraelnek a békés létezéshez való igazságos jogát, segítsen abban, hogy a palesztin nép leküzdje jelenlegi bizonytalan életkörülményeit, és tovább haladjon egy olyan állam építése felé, amely valóban az övé”.
Ismét szólt a terrorizmus veszélyérõl: „erõsítsék a nemzetek és a nemzetközi közösség vezetõi a fajok, kultúrák és vallások közötti békés együttélés elérésére irányuló akaratukat, hogy megelõzzék a terrorizmus veszélyét” – mondta.
Százezer ember hallgatta a pápa Urbi et Orbi üzenetét a Szent Péter téren. A keresztények legnagyobb ünnepén a katolikus egyházfõ 62 nyelven mondta el hagyományos áldását, magyarul azt mondta: „Krisztus feltámadott, alleluja”.

Módosítás dátuma: 2006. április 18. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 316 vendég böngészi