Főoldal színház A gyilkos revüsztárok és a többiek

A gyilkos revüsztárok és a többiek

E-mail Nyomtatás PDF
A Chicago címû világhírû musicalt próbálja a Komáromi Jókai Színház társulata – bemutató május 12-én
Tóth Tibor színházigazgató Szabó Mátéra, a fiatal budapesti rendezõre bízta a világhírû darab megrendezését.
A Chicago címû világhírû musicalt próbálja a Komáromi Jókai Színház társulata – bemutató május 12-én
Tóth Tibor színházigazgató Szabó Mátéra, a fiatal budapesti rendezõre bízta a világhírû darab megrendezését. A dramaturg Ari-Nagy Barbara. A koreográfus az a Bodor Johanna, aki A gazdag szegények és A waterloói csata táncait megálmodta. A koreográfus asszisztense Csenky Nikoletta m.v., a produkció zenei vezetõje Axmann Péter m.v., a dalokat pedig Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, a színház korrepetitora tanította be.
Fred Ebbnek és John Kandernek sok világhírû melódiát köszönhetünk. Köztük a legnagyobbat, a New York, New York címût. Elsõ dalaikat az akkor még ismeretlen Barbra Streisand énekelte. Hatvanhatban született musicaljük, a Kabaré megdöbbentõ újszerûségével robbantott a zenés-táncos mûfajban. Hetvenkettõben Bob Fosse rendezett filmet belõle, amely nyolc Oscart hozott az alkotóknak. Liza Minnelli pedig világsztárrá lett általa. A musicalt 1975-ben mutatták be a Broadwayn, Bob Fosse rendezésében és koreográfiájával.
A húszas évek Chicagójában üvöltött a dzsessz, harsogott a konferanszié, és virultak a hidegvérû férjgyilkos amazonok. Roxie Hart, a kóristalány a fénybe vágyott, hogy ott találkozhasson példaképével, Velma Kelly revüsztárral. Hamarabb találkoztak, mint gondolta volna, mégpedig Morton mama nõi börtönében. Roxie hûtlen szeretõjét, Velma a férjét és annak szeretõjét ölte meg. A híres sztárügyvéd, Billy Flynn Velma után Roxie ügyét is vállalja, hogy Mary Sunshine, az újságírók királynõje állandóan foglalkozzon vele. Gyõzött az igazságtalanság, a két kis táncosnõ közös karriert futott be. A börtönben pedig az egyetlen ártatlan lányt, Hunyakot akasztották fel.
A komáromi elõadásban Balogh Anna, a budapesti Madách Színház színésznõje alakítja vendégként Roxie Hartot, Velma Kelly szerepében a társulat dívája, Szvrcsek Anita áll a közönség elé. Morton mama Bandor Éva Jászai-díjas színésznõ lesz. Billy Flynn szerepét Tóth Tibor színidirektor játssza. Amos Hart, Roxie férje szerepét – aki a Mr. Celofán címû világslágert énekli az elõadásban – Fabó Tibor vállalta. Mary Sunshine, a darabban fontos szerepet játszó újságírók császárnõje Holocsy Krisztina lesz. A férjgyilkos asszonyok karának tagjai: Laux Judit m.v. (Liz), Rab Henrietta f.h. (Hunyak), Holocsy Katalin (Annie), Germán Lívia (June), Balaskó Edit (Mona) és Csenky Nikoletta m.v. (Pokolbéli Kitty), ám mellettük végzõs pozsonyi színmûvészeti fõiskolások is feltûnnek. Fogarty, a rendõr szerepét Manases István, Fred, Roxie szeretõje szerepét pedig Bernáth Tamás kapta. Két konferanszié harsog a musical komáromi elõadásában: Pille Tamás, aki a tatabányai Jászai Mari Színházban játszik, és vendégként érkezett, valamint Olasz István. Két táncos erõsíti a társulatot vendégként: Fosztó András, aki a Csongor és Tünde koreográfusa volt annak idején Komáromban, valamint Szentirmay Zsolt, aki a Szombat esti láz címû új tv-show tánckarában táncol. A musical kisebb szerepeiben Mák Ildikót, Nagy Lászlót, Németh Istvánt és Tyukodi Szabolcsot láthatjuk majd.
A rendkívül látványos elõadásnak készülõ produkció díszleteit és jelmezeit Karóczkai Tünde m.v. tervezte. A rendezõ asszisztense Jóba István.
A Chicago világa különös világ. Ahol a legfontosabb érték a bármi áron való érvényesülés. A csalás, az árulás, a korrupció. A kétségbeesett nõk lélekrajza, a gyilkosságok ironikus krónikája ötvözõdik a ragtime-ok és bluesok harmóniájával.
BÁRÁNY JÁNOS

Módosítás dátuma: 2006. május 03. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 179 vendég böngészi