Főoldal tánc Táncol az egész város

Táncol az egész város

E-mail Nyomtatás PDF
Napjaink legjelentõsebb táncegyütteseit láthatja a közönség Gyõrben, az V.

 Napjaink legjelentõsebb táncegyütteseit láthatja a közönség Gyõrben, az V. Magyar Táncfesztiválon
Kiss János, a Gyõri Balett igazgatója, a Magyar Táncmûvészek Szövetségének elnöke és Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezetõ igazgatója Pozsonyban személyesen is népszerûsítette a fesztivált. Elsõsorban azért, mert a magyar táncmûvészet egyik legnagyobb ünnepére a szlovákiai látogatókat is várják. Kiss János elmondta: a Gyõri Balettet hosszú évek óta jó kapcsolat fûzi a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházhoz – szavait Emil T. Bartko, a Szlovák Nemzeti Színház balett-társulatának igazgatója is megerõsítette –, és figyelemmel kísérik egymás munkáját. Most azonban, miután az országhatárok egyre inkább jelképessé válnak, még nagyobb lehetõségek nyílnak az együttmûködésre a régióban. A Gyõri Balett igazgatója meg van gyõzõdve arról, hogy a Pozsony, Bécs és Gyõr közötti kulturális „arany háromszög” mûködni fog. Kiss János derûlátását az is erõsíti, hogy tavaly õsszel ifj. Harangozó Gyula lett a Wiener Staatsoper balettigazgatója, vagyis a nagyszabású tervek, közös projektek elé valószínûleg nem hárulnak nagyobb akadályok.
Visszatérve az V. Magyar Táncfesztiválra: Kiss János kiemelte, hogy a bõ egy hétig tartó rendezvénysorozat a mai magyar táncélet teljes spektrumát felvonultatja a néptánckultúrától a balettmûvészeten keresztül a kortárs alternatív táncszínházig.
A nyolc nap folyamán igazi pezsgõ táncélet tanúja lehet majd Gyõr és a régióból idelátogató vendégek. A program három helyszínen zajlik majd: a Gyõri Nemzeti Színház színháztermében 14 elõadás, a Kisfaludy Teremben 2 produkció, a Bartók Béla Megyei Mûvelõdési Központban pedig 4 elõadás szerepel. Bemutatkozási lehetõséget kapnak azok a társulatok is, akik nem szerepelnek a fõprogramban: õk június 20-tól 22-éig 20 perces bemutatkozó programok révén adhatnak ízelítõt repertoárjuk legjavából.
Az idei évfolyam újdonsága, hogy a színház elõtti téren egy hatalmas szabadtéri színpad is épül, amelyen amatõr együttesek, alternatív társulatok lépnek a közönség elé. „Fontos számunkra, hogy a fiatalok is bemutatkozhassanak, és a fesztivál keretében kapcsolatot teremthessenek a táncszakma képviselõivel” – mondta Kiss János.
A program része a „táncvásár” is, amely a magyar táncmûvészet színvonaláról, minõségérõl hivatott keresztmetszetet nyújtani az utóbbi két esztendõ elõadásai révén a meghívott külföldi szakembereknek, akik egyebek mellett New Yorkból, Londonból, Párizsból, Belgrádból, Hongkongból, Izraelbõl érkeznek Gyõrbe. Török Jolán szerint a táncvásár alkalmat nyújt arra is, hogy a magyar táncmûvészek egyrészt bemutassák saját produkcióikat, másrészt az is kiderül, „hogy mit gondolnak a külföldi szakemberek a megtekintett elõadásokról, mi az, ami iránt külföldön érdeklõdés mutatkozik”.
A tánc szerelmesei bizonyára a bõség zavarával fognak küzdeni, mert a fõprogram valóban izgalmas produkciókat ígér, többek között a Bozsik Yvette Társulat (Miss Julie), a Gyõri Balett (Tavaszi áldozat), a Frenák Pál Társulat (Mennono), a Budapest Táncszínház, Artus Goda Gábor Társulata (Don Quijote Mauzóleum), a Magyar Nemzeti Balett (A próba), a Dream Team Színház (Testbe zárva), a Szegedi Kortárs Balett (Atlantisz), a Csabai Attila Társulat (Cyber Gésák II – Alice naplója Csodaországból), a Pécsi Balett (A Notre Dame-i toronyõr), a Honvéd Táncszínház (Bartók útjain) elõadása, valamint a BM Duna Mûvészegyüttes és a Magyar Népi Együttes közös elõadása lesz látható a Ghymes együttes közremûködésével (Rege-tánckoncert/ Európai karaván).
A fesztivál programját ebben az évben is kiállításokkal gazdagítják a szervezõk: a Ladányi Andrea, illetve a Barbárok címû fotókiállítás a Bartók Béla Megyei Mûvelõdési Központban, a díszlet- és jelmeztervezõk kiállítása a Gyõri Nemzeti Színházban kap helyet.
A www.magyartancfesztival. hu honlapra kattintva az érdeklõdõk megtekinthetik a részletes programot, és tájékozódhatnak a jegyrendelésrõl is. Érdemes idejében jegyet foglalni, a kortárs magyar táncmûvészet gazdag seregszemléje iránt ugyanis bizonyára nagy lesz az érdeklõdés.
MISLAY EDIT

Módosítás dátuma: 2006. május 24. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 213 vendég böngészi