Főoldal Kritika Aki a szöveget pelenkázza (PoLíSz)

Aki a szöveget pelenkázza (PoLíSz)

E-mail Nyomtatás PDF
2007.
2007. november

Az olvasószerkesztõ jegyzete

Hogy is kezdõdött? Talán azzal, hogy jó apám „add oda” kérésemre megkérdezte: „kinek adjam oda?”, s azt sem igen értette, hogyan kell a villanyt feloltani. Igen, valószínûleg ekkor „fertõzõdtem meg” (a meglévõ készség mellett) az anyanyelv szeretetével.

Mert mi is egy olvasószerkesztõ (szöveggondozó-korrektor) feladata? A helyesírási hibák kiküszöbölése mellett a nyelvhelyesség ápolása. S ezért érint érzékenyen, ha azt látom-hallom, hogy sok helyen „megfeledkeznek” foglalkoztatásukról. (Mert nem csak magyar diplomával lehet ezt a munkát végezni, „megteszi” egy korrektori tanfolyam is, de az elengedhetetlen – milyen szép, csupa e-betûs szót sikerült találnom, más írásában valószínûleg kicserélném… –; vagy hol vannak a régi-jó nyomdász-korrektorok?!)

De most szemelgessünk egy kicsit „gyûjtõmunkám” (nem e folyóiratból való!) darabjaiból:

Volt, aki úgy találta, „kevesen járnak a néptelen utcákon”; mást az „ünnep fénye elhomályosított”; X minden tanítványát „önmaga irányába lendítette”; Y gépkocsija pedig „egyenesen csúszott a végtelen felé”; az is elõfordult, hogy „egyes polgárok fehér gallérjuk bástyái mögül követték el a bûncselekményeket”, de sebaj, mert „az aggodalom kezdett felszámolódni”, sõt „a gólya is kopogott már Kovácsék kéményén”.

És ekkor jön a szöveggondozó, ha úgy tetszik, olvasószerkesztõ, és helyrepofozza a kissé szétzilálódott vagy értelmetlen szöveget.

Amíg azonban az írott szövegen megjelenés elõtt még lehet segíteni, a rádióban, tévében elhangzottak szabadon kerülnek ki az éterbe. S hallom a riporter kérdését: „Mi volt az oka a forint fantasztikus gyöngülésének?” X-et pedig valaki más „nem akarja hibáztatni érdemtelenül”. Máskor megnyugtattak, mondván: „alig van esély a nukleáris balesetre”. A gombabetegségek felületesek, a hõmérséklet pedig nem szökhet 23 fok alá. A Paprika c. mûsorból pedig megtudtuk, hogy „hallani, amikor a cukor nem karistolódik az edény alján”.De hogy a saját portám elõtt is söprögessek, most már csak azt kellene tudnom, vajon csendõr avagy cserndõr-e a helyes írásmód?…

Szentandrási Erzsébet



A PoLíSz irodalmi folyóirat beszerezhetõ: Bp., VIII. Rákóczi út 8/A (udvar), Kráter Könyvesház.
Módosítás dátuma: 2008. január 25. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 217 vendég böngészi