Főoldal Média Románia: megvonták a magyar lapok támogatását

Románia: megvonták a magyar lapok támogatását

E-mail Nyomtatás PDF
Elutasította a román mûvelõdési minisztérium a hatáskörébe tartozó magyar nyelvû folyóiratok idei pénzügyi támogatását, arra hivatkozva, hogy e sajtótermékeknek más források is rendelkezésükre állnak - olvasható a Krónika keddi számában.
Elutasította a román mûvelõdési minisztérium a hatáskörébe tartozó magyar nyelvû folyóiratok idei pénzügyi támogatását, arra hivatkozva, hogy e sajtótermékeknek más források is rendelkezésükre állnak - olvasható a Krónika keddi számában.
Az erdélyi napilap Kelemen Hunort, a román képviselõház mûvelõdési bizottságának tagját idézte. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselõje felháborítónak és diszkriminatívnak nevezte a mûvelõdési tárca eljárását. A támogatásról egyébként a minisztérium által kinevezett civil társadalmi grémium dönt. Ez a testület hivatkozott arra, hogy a magyar nyelvû folyóiratok számára más források is rendelkezésre állnak, s a minisztérium erre alapozva utasította el az említett lapok idei költségvetésre vonatkozó igénylését.
"A román civil társadalom, amelyrõl azt gondoltuk, hogy részrehajlás nélkül tud viselkedni, merkantilista szempontok alapján ítélt" – jelentette ki Kelemen Hunor képviselõ, a mûvelõdési bizottság tagja. Ugyanakkor pontosított: a folyóiratok esetében nem normatív támogatásról van szó, hanem pályázat útján elnyerhetõ összegekrõl.
Nagyfokú részrehajlásra utal viszont a bizottság indoklása - fejtette ki Kelemen Hunor. Hiszen az az érvelés, miszerint a magyar folyóiratok egyéb anyagi forrásokból is meríthetnek, a román nyelvû folyóiratok többségére is érvényes - tette hozzá az RMDSZ-képviselõ. Jelezte: a héten megpróbálja elérni a minisztériumban, hogy a tartalékalapból juttassanak támogatást a magyar nyelvû folyóiratoknak.
Kántor Lajos, a Korunk fõszerkesztõje, Gálfalvi György, a Látó fõszerkesztõ-helyettese, valamint Szabó Zsolt, a Mûvelõdés fõszerkesztõje a Krónikához eljuttatott nyilatkozatban nehezményezte a kulturális folyóiratok támogatásának csökkentését. "Az elmúlt években bevezetett pályázati rendszer már csak a töredékét fedezte a megjelentetési költségeknek, ráadásul a megítélt összegek folyósítása gyakran akadozott vagy késlekedett. A szerkesztõségek megértették, hogy az új körülmények között saját maguknak kell támogatókról gondoskodniuk, és ily módon – nem csekély erõfeszítések árán – sikerült is a fennmaradásukhoz szükséges feltételek biztosítása" – áll a nyilatkozatban.
A dokumentumot jegyzõk között szerepel Parászka Boróka, A Hét felelõs szerkesztõje is, aki a kusza viszonyok szemléltetésére egy, a huszonkettes csapdájához hasonló helyzetet vázolt fel. Eszerint az Illyés Közalapítvány azért nem hagyta jóvá az általuk kért összeget, mert A Hét, úgymond, a román szaktárcától kap támogatást. Utóbbi viszont arra hivatkozva utasítja el pályázatukat, hogy a magyar folyóiratokat a (román állami forrásokat a magyarság számára elosztó) Communitas Alapítvány támogatja.


Módosítás dátuma: 2005. szeptember 30. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 149 vendég böngészi