Főoldal Média Bodor Pál "véleményezett" a szekunak - mit cáfol?

Bodor Pál "véleményezett" a szekunak - mit cáfol?

E-mail Nyomtatás PDF
Bodor Pál, az ismert baloldali író-publicista a Népszabadság mai számában "cáfolja" a Hírszerzõ tegnapi hírét, amely szerint több mint négy évtizeddel ezelõtt magyar származású írókról jelentéseket írt a román titkos szolgálatnak. A

 

 Bodor Pál, az ismert baloldali író-publicista a Népszabadság mai számában "cáfolja" a Hírszerzõ tegnapi hírét, amely szerint több mint négy évtizeddel ezelõtt magyar származású írókról jelentéseket írt a román titkos szolgálatnak. A cikkbõl azonban kiderül: pontosan ez történt - írja az internetes lap.
Diurnus cáfol - ez a címe a Népszabadság írásának, amelyben az Erdélybõl 22 éve áttelepült ismert író, publicista tagadja, hogy írókról jelentéseket írt volna a szekunak. A Hírszerzõ a Hetek címû hetilap interjúja nyomán adott hírt az esetrõl. Az interjúban Bodor elismeri: több mint négy évtizeddel ezelõtt magyar származású írókról jelentéseket írt a román titkosszolgálatnak. A mostani pontosítás szerint azonban "csak mûveket véleményezett."
"Úgy negyvenöt évvel ezelõtt, többedmagammal, írásban és szóban tiltakoztam az ellen, hogy (...) a román államvédelem tisztjei ’irodalmi elemzéseket’ végezzenek írók és költõk mûveivel kapcsolatosan. A mûelemzéseket azután az eljárás során bizonyítékként használták fel az illetõ ellen. (...) Föllépésünk eredménye néhányunkra nézve igen kínos volt: ’igazat adtak’ nekünk, és fölkértek arra, hogy némely írásról mi mondjunk véleményt" - mondja Bodor a Hetekben. A Népszabadság közli azt az idézetet is, amit Bodor a Heteknek küldött. Ebben az író külön hangsúlyozza: az "irodalmi elemzéseknek" súlyuk volt, hiszen "az ítélet ilyenekre is épült." Az interjúban Bodor hosszan beszél lelkiismereti problémáiról, de megemlíti azt is, hogy a jelentésekkel meg tudta menteni egy-két kollágáját. Egy ma Stockholmban élõ ismert írót és mûfordítót például "ismét lecsuktak volna, ha házkutatáson összeszedett kéziratainak a szekus értelmezése érvényesül. Ezt meg tudtuk akadályozni."
A Népszabadság kitér a Hetek-interjú "módszertanára" is: eszerint Bodor a Hetek felkérésére "interjúszerûen kommentálta" az írásaiból vett idézeteket.
"A riporter, mint Diurnus elmondta, a közlés elõtt visszatért a szövegre azzal, hogy miért oly kesernyés a kommentárok kicsengése. Magyarázatul Bodor Pál utóiratot küldött a nyilatkozataihoz a Hetek számára. (...) Lapunknak nyilatkozva annyit tett hozzá, hogy a történetet egy jelentõs magyar irodalmi intézmény hangarchívumának már hosszú évekkel ezelõtt magnóra mondta." A nyilvánosság elõtt tehát Bodor valóban elõször beszélt múltja e fejezetérõl.
Kunstár Csaba, a Hetek belpolitikai rovatvezetõje a Hírszerzõnek elmondta: Bodor Pál - akinek személyét és munkásságát nagy tiszteletben tartják - a közlés elõtt látta és jóváhagyta az interjút: "Egyeztetett szöveget közöltünk."
Módosítás dátuma: 2005. szeptember 30. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 141 vendég böngészi