Főoldal Kárpát-medence Fél lábbal Pozsonyban, fél lábbal Kassán a magyar kulturális intézet

Fél lábbal Pozsonyban, fél lábbal Kassán a magyar kulturális intézet

E-mail Nyomtatás PDF
Novemberben ismét megrendezik a Magyar Kultúra Napjait Kassán
Kassa.
Novemberben ismét megrendezik a Magyar Kultúra Napjait Kassán
Kassa. Szakítva az eddigi hagyománnyal Pozsony után Kassán is bemutatkozott a sajtó elõtt a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének új igazgatója. Krasztev Péter, aki az ELTE és a Közép-európai Egyetem oktatójaként, irodalomtörténészként, kultúrantropológusként vált ismertté, az elkövetkezõ négy év folyamán a gyakorlatban is szeretné kamatoztatni elméleti tudását. Fontosnak tartja, hogy az intézetnek Pozsony mellett idõvel Kassán is legyen kihelyezett részlege, amelynek mûködési köre egész Kelet-Szlovákiára kiterjedne. „Azért szeretnék két központot, mert két lábbal akarok állni Szlovákiában. A Magyar Köztársaság kassai fõkonzulátusa nagy örömömre partner ebben. Antropológusként modellértékûnek tartom Kassát az egész ország számára, mert az itteni emberekben a kassaiság érzése felül tud kerekedni a nemzetiségi hovatartozással kapcsolatos problémákon” – mondta Krasztev Péter, hozzátéve, hogy a jövõben a szlovák ajkú közönség felé is nyitni kíván, fõleg olyan programokat szeretne szervezni, amelybõl senki sincs kirekesztve nemzetiségi és egyéb okokból. „Eddigi rövid itt-tartózkodásom alatt örömmel tapasztaltam, hogy az emberek egyre nyitottabbak, és a nyelv egyre kevésbé ideológiai kérdés, inkább eszköze a kultúra befogadásának” – véli az új igazgató.
A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete idén Pozsony mellett novemberben Kassán is megrendezi a Magyar Kultúra Napjait, figyelemre méltó kínálattal. A szervezõk szerint a legjobbat hozzák el mindabból, ami az egyes mûvészeti ágakban fellelhetõ ma Magyarországon. A gazdag filmtermésbõl a Fekete kefe, a Sorstalanság és a Dallas pashamende lesz látható, a komolyzene iránt érdeklõdõk a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elõadásában hallhatnak Liszt- és Bartók-mûveket, a dzseszszrajongók Dés László zenekarának koncertjét élvezhetik, az irodalomkedvelõk Nádas Péter íróval találkozhatnak, a festészet szerelmesei pedig a modern magyar mûvészet legteljesebb magángyûjteményének számító Nudelman-gyûjtemény képeit láthatják. Krasztev Péter kiemelte azt a kortárs táncestet, amely nemcsak Magyarországon számít különleges produkciónak, hanem világviszonylatban is ritkaságszámba megy. Kun Attila koreográfus, aki a világhírû Rambert Dance Company tagja volt, ebben a darabban a pénz, a média és a hatalom kérdéskörét vizsgálja.
A kassai kínálat még az intézet elõzõ vezetésének munkáját dicséri, és csak részben tükrözi Krasztev Péter ízlését és szemléletét. Az új igazgató tervei között szerepel az alternatív kultúra köztudatba emelése, olyan zenekarokat és színházi társulatokat szeretne bemutatni a nagyközönségnek, akikrõl nálunk még kevesen hallottak. Ez a szemlélet megegyezik a magyar kulturális tárca törekvéseivel, amely szeptemberben speciális programot indított az alternatív mûvészet kanonizálására.
JUHÁSZ KATALIN

Módosítás dátuma: 2005. október 05. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 54 vendég böngészi