Főoldal Kárpát-medence Január 1-tõl bevezetik a nemzeti vízumot

Január 1-tõl bevezetik a nemzeti vízumot

E-mail Nyomtatás PDF
A SCHENGENI CSATLAKOZÁSRA GONDOLVA
Magyarország 2006.
A SCHENGENI CSATLAKOZÁSRA GONDOLVA
Magyarország 2006. január 1-tõl bevezeti a nemzeti vízumot, a külügyi tárca errõl szerdán jegyzéket adott át az érintett Ukrajna, Szerbia-Montenegró, Románia és Horvátország budapesti nagykövetének.
A speciális tartózkodási vízum többszöri beutazásra jogosít, és három hónapnál hosszabb tartózkodást tesz lehetõvé azok számára, akik a magyar nyelv gyakorlása, a kulturális nemzeti identitás megõrzése, állami felsõfokú oktatáson kívül esõ tanulmányok folytatása, valamint családi kapcsolatok ápolása céljából kívánnak Magyarországon tartózkodni.
A díjmentesen kérelmezhetõ nemzeti vízumot valamennyi ukrán, szerb és montenegrói, román és horvát állampolgár igényelheti, összesen kilenc magyar külképviseleten: Kolozsváron, Bukarestben, Szabadkán, Belgrádban, Zágrábban, Eszéken, Kijevben, Ungváron és Beregszászon.
A nemzeti vízum igénylésekor továbbra is meg kell felelni a kétoldalú megállapodásokon alapuló általános vízumkiadási feltételeknek, emellett igazolni kell a magyarországi tartózkodás anyagi, lakhatási körülményeit.
"Nemzeti vízumot az fog kapni, aki számára ez indokolt, és megfelelõ okmányokkal rendelkezik" - fogalmazott Fekszi Márta államtitkár. A jegyzékeket a nagyköveteknek szerdán átadó Gémesi Ferenc helyettes külügyi államtitkár ehhez hozzátette, hogy a nemzeti vízum bevezetése azok számára kiemelten fontos, akiknek az utazási szabadságot, a Magyarországgal való kapcsolattartás zavartalanságát biztosítja.
Bár egy hosszabb tartózkodást lehetõvé tevõ, és ezért nemzeti hatáskörbe tartozó vízumról van szó, a Külügyminisztérium mégis tájékoztatást adott bevezetésérõl az Európai Uniónak. "Szerettük volna elkerülni a félreértéseket a jövõben, hiszen Magyarország 2007-ben csatlakozni kíván a schengeni rendszerhez" - mondta a közigazgatási államtitkár.
Mint elhangzott, a külügyi tárca további szakkonzulokat küld ki az érintett külképviseletekre, és a technikai állományt is megerõsíti. Az EU egyik fõigazgató-helyettese október 26-án Budapesten egyeztet a kérdésrõl az illetékes belügyi helyettes államtitkárral. Fekszi Márta tájékoztatása szerint Brüsszelben egyértelmûvé vált, hogy a magyar nemzeti vízum bevezetése összhangban van az unió vízumpolitikájával.
A közigazgatási államtitkár emlékeztetett arra, hogy a nemzeti vízumot azt követõen vezetik be, hogy az Országgyûlés korábban elfogadta az idegenrendészeti törvény módosítását.
A nemzeti vízum birtokában tulajdonosaik a bevándorlási és állampolgársági hivatal regionális igazgatóságain hosszabb idõre szóló tartózkodási engedélyt kapnak további kérelem benyújtása nélkül, amely Magyarország teljes jogú schengeni tagságát követõen lehetõvé teszi az engedély birtokosainak a továbbutazást a schengeni térség többi országába. Az új vízumtípus nem érinti az eddig is kiadott vízumok fajtáit, tehát nem jogosít például munkavállalásra, vagy jövedelemszerzésre.

Módosítás dátuma: 2005. október 06. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 74 vendég böngészi