Főoldal film Veszedelmes a hollywoodi szex

Veszedelmes a hollywoodi szex

E-mail Nyomtatás PDF
Orvosok egy csoportja felelõtlenséggel vádolja Hollywoodot amiatt, ahogyan a szexet a mozivásznon ábrázolja.

 Orvosok egy csoportja felelõtlenséggel vádolja Hollywoodot amiatt, ahogyan a szexet a mozivásznon ábrázolja. A kutatók az utóbbi 20 év legnagyobb kasszasikereit tanulmányozták át a védekezés szempontjából, és mindössze egyetlen filmben találtak utalást az óvszerre.
A Guardian cikke szerint a kutatók azt sérelmezték, hogy a megvizsgált 200 film közül egy sem törõdött azzal, hogy a szereplõk óvszert használjanak a szexjelenetek közben, és a sztoriban késõbb senki nem lett terhes vagy kapott el valamilyen fertõzést. Az orvosok azt állítják a Royal Society of Medicine címû szaklapban megjelent tanulmányukban, hogy a filmkészítõknek többet kellene foglalkozniuk a nem biztonságos szex és a tiltott drogok használatának valódi következményeivel.
"A filmipar emberek millióinak nézeteire, viselkedésére van hatással" - mondta Hasantha Gunasekera, a Sydney University professzora. "A globalizáció és a technológia fejlõdésének következtében a filmek sokkal több emberhez eljutnak, mint korábban, és így nagyobb a filmesek felelõssége is.
Dr Gunasekera és két szerzõtársa, Simon Chapman és Sharon Campbell, az IMDb 2004-es toplistájára hivatkozva tanulmányozták a 200 legjobb filmet. A kutatók kizárták az 1983-nál korábbi filmeket, amelyek még az AIDS megjelenése elõtt készültek. Szintén kizárták azokat a rajzfilmeket, amelyekben nem szerepeltek emberek, és azokat a filmeket, amelyek egyértelmûen a gyerekeknek készültek. Így maradt mindössze 87 film, bennük 53 szexjelenet. A 87 film közül csak egyetlen egyben volt szó az óvszerrõl, mint a terhességmegelõzés egyik módszerérõl; ez volt a Julia Roberts fõszereplésével készült 1990-es Micsoda nõ!. A többi filmben még utalás sem volt bármilyen fajta védekezésre.
A tanulmány arra is rámutat, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 40 millió HIV fertõzött él a világon, és hangsúlyozza: a filmekben látott modellek hatással vannak a viselkedésünkre, így arra is, hogy ne használjunk óvszert szeretkezés közben.
Dr Gunasekera és csapata elsõsorban 3 filmet emel ki, amelyek felelõsek lehetnek a védekezés nélküli szex terjedéséért. Az Elemi ösztönben 6 szexjelenet van, amelyek közül egyikben sem használnak óvszert, nincs szó a terhességmegelõzésrõl és az egészségügyi következményekrõl sem. Az Amerikai pitében 7 szexjelenet van, és az egyetlen következmény a társadalmi szégyen - írja a tudósítás. A huszadik James Bond-film sem jár élen az ifjú nézõk nevelésében: a Halj meg máskor!-ban 3 szexjelenet van, mindegyik új partnerrel, és mindig védekezés nélkül.

Módosítás dátuma: 2005. október 07. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 66 vendég böngészi