Főoldal Kárpát-medence Messze esik az alma

Messze esik az alma

E-mail Nyomtatás PDF
Buzita.

 Buzita. "Se a magyar, se a szlovák oldalról nincs rá hajlandóság, hogy megnyissák a Buzita és Büttös közötti határátkelõt” - mondta el lapunknak Mohnansky József, Buzita polgármestere.
Se határátkelõ, se rendkívüli határátlépési engedély, 2007-ig várni kell

A község önkormányzata már hosszabb ideje szorgalmazza a határátkelõ megnyitását, de erõfeszítéseit nem koronázta siker.

Buzita lakosainak legalább 50 km-es kerülõt kell tenniük Torna felé, ha el akarnak jutni a tõlük légvonalban csak néhány kilométerre lévõ Büttösbe. A magyarországi településen augusztus közepétõl õsz végéig idénymunkára van lehetõség, az érdeklõdõknek naponta kell kb. 100 kilométer felesleges kitérõt tenniük. Nem sikerült kieszközölni a rendkívüli határátlépési engedélyt sem, mely szerint reggel és délután egy rövid idõre megnyílna az átkelõ, hogy a szezonmunkások gyorsabban eljussanak az almáskertbe és vissza.

Ahogy Mohoanský József polgármester elmondta, a büttösi almáskertben elõször tavaly alkalmaztak szlovákiai idénymunkásokat. Az egy autóbusznyi brigádos munkájával az almáskert tulajdonosai maximálisan elégedettek voltak. Idén augusztusban szintén elkezdõdött a gyümölcsszüret, most is egy busznyi munkanélküli, nyugdíjas és diák jár a határon túlra almát szedni, elõreláthatólag õsz végéig.

Mivel a tavalyi év tapasztalatai szerint a szezonális gyümölcsszedés havi 7–8 ezer koronát jövedelmez a munkásoknak, a községben és a környéken nagy iránta az érdeklõdés, ám a jelenlegi üzemanyagárak mellett csupán egy autóbusz indul minden nap Tornanádaskán át Büttösbe. agy az almaszedés akár novemberig is elhúzódhat. Pedig Buzita utolsó lakott házától néhány perc alatt elérhetõ az a kettõs sorompó, mely a két ország közötti határt hivatott képviselni. Mellette üres, kihasználatlan állomásépület áll, a szemközti dombok pedig már az ezerhektáros almáskert részei. A gyümölcsös legtávolabbi csücske is csak 7 kilométerre esik a falutól. A zöld határt õrzik, hogy megakadályozzák az esetleges illegális határátlépési kísérleteket. A buzitai polgármester szerint voltaképpen csak két útiokmány-kezelõt kellett volna munkába állítani, hogy a busz utasait naponta ellenõrizze.

A szezonmunkásoknak azonban 2007-ig várniuk kell arra, hogy a legrövidebb úton juthassanak el alkalmi munkahelyükre. Addig két és fél óra út és száz kilométer kerülõ árán kereshetik meg mindennapi kenyerüket, azaz „almájukat.”

KOZSÁR ZSUZSANNA


Módosítás dátuma: 2005. október 08. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 326 vendég böngészi