Főoldal Ajánló „Adjátok vissza a hegyeimet"

„Adjátok vissza a hegyeimet"

E-mail Nyomtatás PDF
Wass Albert-ünnepség Verõcén


 Wass Albert-ünnepség Verõcén

„Egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok" – jellemezte önmagát a 101 évvel ezelõtt, 1908. január 8-án a Kolozsvár megyei Válaszúton született költõ, író, szerkesztõ, erdõmérnök, egyetemi professzor, irodalmi szervezõ, aki kétszer is Baumgarten-díjjal elismert korai mûvei, majd az 1948-ban magyarul, ezután németül, spanyolul és angolul is megjelent, Adjátok vissza a hegyeimet! címû regénye után 50 évig tiltott író volt Magyarországon. Az ezredfordulón egymás után megjelenõ mûvei a közép-európai és magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseményének számítottak.
A verõcei Wass Albert-szobor Tóth Dávid szobrászmûvész alkotása, felavatása alkalmából (2005. december 5.) több ezres tömeg demonstrált a kettõs állampolgárságról tartott népszavazás szégyenteljes kormánypárti kampánya és ennek tulajdonítható eredménytelensége ellen. A szobornál és a Mûvelõdési Házban immár hagyományosan minden évben megemlékezünk az író születésének évfordulójáról.

A Verõcei Polgári Kör és Bethlen Farkas polgármester
tisztelettel meghívja az író születésének 101. évfordulója
alkalmából tartandó, koszorúzással egybekötött
Wass Albert-ünnepségre
Idõpont: 2009. január 11-én 14 órakor
Helyszín: a verõcei Wass Albert-szobor

Ünnepi beszédet mond:
Dercze Tamás, Újpest polgármestere és
Bethlen Farkas, Verõce polgármestere

A megemlékezés háziasszonya:
Kondor Katalin újságíró

Közremûködnek: Ferenczy Csongor színmûvész,
valamint magyar és moldvai csángó dalokkal az Eclectica együttes,
Szathmáry Melinda énekesnõ, és Makó Péter tárogatómûvész

Meghívott vendégek: azon települések képviselõi, amelyek szoborral, dombormûvel vagy más módon állítottak emléket Wass Albertnek


Az ünnepi megemlékezést megelõzõen 2009. január 10-én 18 órai kezdettel a nagyváradi Kiss Stúdió Színház mûvészei adják elõ Wass Albert mûveibõl összeállított mûsorukat a verõcei Mûvelõdési Házban.

2009. január 11-én reggel 7 órakor Wass Albert-emléktúra indul a szobortól, és érkezik vissza ugyanoda, az ünnepség színhelyére.

Wass Albert emléke elõtt tisztelegve – immár második alkalommal rendez emléktúrát Verõcén egy természetjáró fiatalokból álló baráti társaság a vadregényes Börzsöny-hegységben. A túra rajthelye és ideje: 7-8 és 8-10 óra között Verõce község római katolikus plébánia udvara (közel a Wass Albert szoborhoz). Az emléktúra teljesítménytúra formájában kerül megrendezésre, vagyis a résztvevõk végig kötött útvonalon haladnak, és a választott távot – amely lehet 44, 28 vagy 18 km –, a megadott szintidõn belül kell végigjárniuk. Az emléktúra egyúttal jótékony célt is szolgál: a nevezési díjakból befolyt összeggel a rendezõk a Kallós Alapítványt támogatják, amely az erdélyi Mezõség területén mûködtet iskolát és kollégiumot, ezáltal a szórványban, szegény körülmények közepette élõ magyar kisgyermekek magyar nyelvû oktatását segíti, illetve teszi lehetõvé.
Részletes tájékoztató a http://csillagszello.uw.hu címû honlapon olvasható

A részvevõket induláskor forró tea, érkezéskor meleg étel várja.
A rendezvénysorozatra szeretettel várunk mindenkit!

Frigyesy Ágnes,
a program médiafõnöke
(Mobil: 06-20/383-1417)




Módosítás dátuma: 2008. december 31. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 131 vendég böngészi