Főoldal Ajánló Megemlékezés a magyar holokausztról

Megemlékezés a magyar holokausztról

E-mail Nyomtatás PDF
A Jobbik Magyarországért Mozgalom és HVIM soproni alapszervezeteinek közös szervezésében, megemlékezést lesz a 160 évvel ezelõtt Nagyenyed (Alsó-Fehér vármegye) és környékén lezajlott magyar holokausztról!<
A Jobbik Magyarországért Mozgalom és HVIM soproni alapszervezeteinek közös szervezésében, megemlékezést lesz a 160 évvel ezelõtt Nagyenyed (Alsó-Fehér vármegye) és környékén lezajlott magyar holokausztról!
A találkozó 2009. január 11-én vasárnap 16.30 perckor a soproni Széchenyi téren, gr. Széchenyi István szobra elött lesz, ahol felidézik a drámai események történetét, majd a megemlékezõk az Erzsébet utca, Csengery utca, Batsányi utca, Béke utca érintésével a Hétpecsét Parkba sétálnak, ahol Székelykapunál közös gyertya - mécses gyújtás, imádság, és fõhajtás után énekléssel zárjuk az emlékezést!
A szervezõk mindenkit kérnek, aki csak teheti, vigyen magával nemzeti és árpádsávos lobógókat, mécseseket, fáklyákat!
"Az 1849-es esztendõ szomorúan indult a magyarság számára! A túlerõben lévõ osztrákokkal hadban álló honvéd csapataink feladták Pest-Budát, Kossuth, a kormány és a Országos Honvédelmi Bizottmány a teljes aparátussal Debrecenbe költözött. Délvidéken nagyon súlyos harcok közepette Szeged térségéig hátrálunk.
Erdély szívében kicsit jobb a helyzet! Bem tábornok honvéd csapatai karácsonykor visszafoglalták Kolozsvárt és több irányban is sikerült visszaszorítaniuk Puchner és Urban császári generálisok erõit. Az osztrák hadvezetés utasítására a Dél-erdélyi magyarság szellemi és gazdasági központjának számító Nagyenyedbõl kivonják a Habsburghû csapatokat. Honvédségünk még nem érhetett el a városig, hiszen Bem csapatai más "frontokon" mér csapást a császárhû csapatokra.
Ezt a vákuum helyzetet használják ki a magyar kormány ellen lázadó oláh "népfelkelõk" akik Axente Sever "román prefektus" vezetésével 1849. január 8-án késõ éjjel rajtaütnek az 4 ezres lélekszámú színmagyar városon és az állatias kegyetlenséggel elkövetett tömeggyilkolászás során elnéptelenítik, kirabolják és lángba borítják az õsi magyar diákvárost."


Módosítás dátuma: 2009. január 09. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 132 vendég böngészi