Főoldal Kárpát-medence Újabb román nem a székelyföldi autonómia-tervezetre

Újabb román nem a székelyföldi autonómia-tervezetre

E-mail Nyomtatás PDF
Váratlanul került napirendre a székelyföli autonómia statútum tervezete.
Váratlanul került napirendre a székelyföli autonómia statútum tervezete. Beterjesztõje Becsek Dezsõ RMDSZ-es képviselõ nem volt Bukarestben. A képviselõk nagy többséggel, összesen 188-an fogadták el a közigazgatási bizottság jelentését, amely alkotmányellenesnek minõsítette a Székely Nemzeti Tanács törvénytervezetét. Csak az RMDSZ szavazott a jelentés ellen - tájékoztatta a Magyar Rádiót Toró T. Tibor RMDSZ-es képviselõ, aki szerint a háromnegyed órás vita a tavalyihoz képest nyugodtabb hangvételû volt, bár a szokásos sértegetések egyike, másika elhangzott a teremben az ellenzéki szociáldemokrata és nagyromániás képviselõk részérõl.
A magyarokat, székelyeket Romániában elszállásolt népnek nevezték, mondván, hogy a románoknál ezer évvel késõbb telepedtek meg Erdélyben. A székelyföldi autonómiatervezetet románellenesnek minõsítették.
Az RMDSZ, bár nem támogatta a Székely Nemzeti Tanács törvénytervezetét, mert úgy véli, hibák vannak benne, mégis a közigazgatási bizottság jelentése ellen szavazott. Vezérszónoka, Márton Árpád kifejtette: joga van a magyarságnak, a székelységnek az autonómia minden formájához.
A Magyar Rádió megkeresésére a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Csapó József a következõképpen reagált: a szavazás azt bizonyítja, hogy Romániában még nem létezik az a demokratikus jogállamiság, amely lehetõvé teszi, hogy egy közösség saját sorsáról dönthessen, autonómiát élvezzen. Emlékeztetett az Európai Parlament határozatára Romániának tett ajánlására, amely elvárja az önkormányzatisági elv tiszteletben tartását. Kijelentette: a Székely Nemzeti Tanács dokumentációt nyújt be az Európai Parlamentnek és nyilvános meghallgatást kér a strasbourgi törvényhozásban.
Módosítás dátuma: 2005. október 12. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 64 vendég böngészi