Főoldal Kárpát-medence Kész a határátkelõ

Kész a határátkelõ

E-mail Nyomtatás PDF
Most éppen az ukránoknak nem sürgõs a határ megnyitása
Tóth Lajos polgármester lapunknak elmondta, információi szerint a szlovák hivatalos szervek tegnap szerették volna megnyitni az átkelõt, ám ez az idõpont most az ukrán félnek nem felelt meg.

 Most éppen az ukránoknak nem sürgõs a határ megnyitása
Tóth Lajos polgármester lapunknak elmondta, információi szerint a szlovák hivatalos szervek tegnap szerették volna megnyitni az átkelõt, ám ez az idõpont most az ukrán félnek nem felelt meg. Az ukránok hivatalosan nem indokolták, hogy tegnap miért nem lehetett forgalomba helyezni a kishatárt, s ami talán még érthetetlenebb, a tárgyalópartnereknek ez ideig még csak nem is javasoltak egy késõbbi – nekik megfelelõ – idõpontot. A polgármester ezért az ügyben kisszelmenci kollégájától kért tájékoztatást. Illár József úgy tudja, az építkezés során a munkások egy régi kutat találtak, amelynek biztonságos lezárása késlelteti az átkelõ átadását. Ennél a magyarázatnál valószínûbbnek tûnik azonban, hogy a késedelem valódi oka a jelenlegi ukrajnai politikai helyzet rendezetlensége. Az ukrán hatóságok tétovázása viszont azért is furcsa, mert néhány hónapja épp õk kezdték el – diplomáciai jegyzékváltás nélkül – a határátkelõ építését, sõt õk akarták a határ szlovákiai oldalán is vállalni az építési munkálatok egy részét. Információink szerint a majdani avatóünnepségre az ukrajnaiak magát Juscsenkó elnököt szeretnék meghívni, így ez tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerû helyzetet. Tóth Lajos azt is elmondta, a nagyszelmencieknek most már semmilyen elvárásaik nincsenek az átkelõ átadásával kapcsolatosan, õk akkor rendezik meg az avatóünnepséget, amikor azt a hivatalos szervek jónak látják.
A községben egyébként a Remény kapui elnevezésû emlékmû melletti telken gõzerõvel építik a határõrség új kaszárnyáját. Ottjártunkkor épp az építõanyagot rakták ki a munkások a kamionokból. Ennek a létesítménynek a jövõ évben kellene elkészülnie, ám azt, hogy a hatvan éve kettészakított községek lakosai mikor vehetik végre birtokukba az átkelõt, egyelõre senki sem tudja megmondani. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy ha az ügyben belátható idõn belül nem lesz változás, a szelmenci kishatár lassan, de biztosan tétlenség és a tehetetlenség szimbólumává válik.
LECZO ZOLTÁN

Módosítás dátuma: 2005. október 18. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 341 vendég böngészi