Főoldal film A Sorstalanságot is nevezték az Európai Filmakadémia díjaira

A Sorstalanságot is nevezték az Európai Filmakadémia díjaira

E-mail Nyomtatás PDF
DECEMBERBEN OSZTJÁK
Koltai Lajos filmje is bekerült az ez évi Európai Filmakadémia (EFA) díjaira nevezett alkotások közé.
DECEMBERBEN OSZTJÁK
Koltai Lajos filmje is bekerült az ez évi Európai Filmakadémia (EFA) díjaira nevezett alkotások közé.
"Az Európai Filmakadémia igazgató tanácsának döntése értelmében a szeptember 14-én nyilvánosságra hozott EFA-nevezettek listáját Koltai Lajos Sorstalanság címû filmjével egészítették ki" - olvasható Filmunió közleményében.
Ezzel a nevezett játékfilmek listáján immár két magyar alkotás szerepel, hiszen az EFA magyar tagjai korábban közvetlen szavazással már bejuttatták a nevezettek közé Mészáros Márta A temetetlen halott címû filmjét, amely a mártír miniszterelnök, Nagy Imre életének utolsó szakaszát mutatja be.
Az eredetileg negyvenhat európai játékfilmet tartalmazó listára a Sorstalanság mellett újonnan került fel Anders Thomas Jensen Adam’s Apples címû filmje Dániából és Roger Mitchell Enduring Love címû alkotása Angliából.
A kibõvített felsorolásban így negyvenkilenc film szerepel, a kategóriák jelöltjeit a berlini székhelyû filmakadémia ezerhatszáz tagja választja ki az elkövetkezendõ hetekben. A jelöltek listáját novemberben a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra.
Két kategóriában már most van magyar jelölt. Cakó Ferenc Randevú címû animációja a spanyolországi Valladolidban tavaly októberben elnyert UIP-rövidfilmdíjnak köszönhetõen egyenesen a jelöltek listájára került. Az Oscar-díjas Szabó István Csodálatos Júlia címû filmje a Jameson-közönségdíj jelöltjei között szerepel tíz vetélytárssal a legjobb európai rendezõ kategóriában; az elismerés sorsáról az európai mozik nézõi döntenek.
Az EFA díjait az idén tizenkilenc kategóriában ítélik oda és december 3-án adják át Berlinben.

Módosítás dátuma: 2005. október 21. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 211 vendég böngészi