Főoldal Kárpát-medence Simon és Dzurinda ma a Simon-ügyrõl

Simon és Dzurinda ma a Simon-ügyrõl

E-mail Nyomtatás PDF
Nem látja indokoltnak a távozást az agrárminiszter
„Az egész ügyet egyes ellenzéki pártok célzatos politikai játékának tekintem, aminek az a célja, hogy diszkreditálja személyemet és az általam képviselt pártot, és ily módon destabilizálja a kománykoalíciót” – áll az agrárminiszter tegnapi sajtónyilatkozatában.

 Nem látja indokoltnak a távozást az agrárminiszter
„Az egész ügyet egyes ellenzéki pártok célzatos politikai játékának tekintem, aminek az a célja, hogy diszkreditálja személyemet és az általam képviselt pártot, és ily módon destabilizálja a kománykoalíciót” – áll az agrárminiszter tegnapi sajtónyilatkozatában. Simon leszögezi: már egy évvel ezelõtt – amikor a kérdéssel elõször foglalkozni kezdett a sajtó – minden, a volt cégeivel kapcsolatos dolgot megmagyarázott, azóta pedig nem állt be fontosabb változás, ha csak az nem, hogy sikerült áttekinthetõbbé tennie az agrártámogatások rendszerét. „Éppen ezért álnokság, ha valaki ma olyan okkal követeli a lemondásomat, ami tavaly még nem bántotta” – hangsúlyozza a tárcavezetõ. A pádári Agrotrade 2003-ban nyolcmillió koronát kapott.
„Nem követtem el hibát, én nem kaptam állami támogatást, rögtön lemondtam az ügyvivõi feladatokról, amint politikai funkciót vállaltam” – jelentette ki a miniszter tegnap a Szlovák Televízió 5 perc múlva 12 címû mûsorában. Az Agrotrade 2003-ban kapott támogatást a tárcától, vagyis akkor, amikor még Simon tulajdonában volt. „Egy mezõgazdasági vállalat eladása nem egyszerû dolog, amint miniszter lettem meghirdettem, hogy eladó a vállalat, de nem sikerült azonnal megválni tõle – magyarázta Simon. – A kapott támogatást minden vállalat megkapta, amelyik teljesítette az elõírt feltételeket.” Miroslav Maxon képviselõ szerint azonban a miniszternek nincs más választása, le kell mondania. „Egyértelmû, hogy érdekellentétrõl van szó, a miniszter tulajdonában lévõ cég nem kaphat állami dotációt” – mondta az utolsó Meeiar-kormány pénzügyminisztere. Simon egyelõre bízik pártja, az MKP támogatásában, és nem készül lemondani. „Mikor elvállaltam a tárca irányítását, azt tûztem ki célul, hogy tiszta viszonyokat teremtek, ezt sikerült is elérnem” – állítja a miniszter. Hasonló cipõben jár államtitkára, Marián Radošovský is, akinek a cége ugyancsak kapott állami támogatást. „A KDH egyelõre elemzi a kialakult helyzetet, ennek eredménye lehet az is, hogy az államtitkárnak távoznia kell, de lehet, hogy a mezõgazdasági tárca képviselõire vonatkozó feltételeket kell módosítani” – véli Pavol Minárik, a KDH parlamenti frakciójának vezetõje. Dušan Eaplovie, a Smer alelnöke jelezte: elképzelhetõ, hogy az ellenzék a parlament következõ ülésén kezdeményezni fogja Simon leváltását. (ú, lpj)

Módosítás dátuma: 2005. október 24. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 150 vendég böngészi