Főoldal pop-rock Állítólagos búcsú

Állítólagos búcsú

E-mail Nyomtatás PDF
Phil Collins holnap Budapesten koncertezik
Még nem voltam Phil Collins-koncerten, mégis van egyfajta elképzelésem arról, milyen lehet.

 Phil Collins holnap Budapesten koncertezik
Még nem voltam Phil Collins-koncerten, mégis van egyfajta elképzelésem arról, milyen lehet. Kulturáltan kiáll a színpadra, a közönség pedig minden egyes dal után vastapssal jutalmazza. A minap kezembe került az énekes egyik koncertcédéje, és az elképzelésemet támasztotta alá. Igaz, Japánban készült, és arrafelé nem divat a csápolás, az elõadóval való éneklés – ahogy a zenészek mondják, Japánban „ülõsek” a fellépéseik.
Pontosabban már láttam Philt élõben, a Genesis énekeseként. De az a koncert más volt, csápolós. Amennyiben igazak az elképzeléseim, másfél évtizeden keresztül kétféle Collins létezett. A nyugodt zenész és a rockzenész.
A Genesis dobosaként szerzett nemzetközi hírnevet. ’75-ben a háttérbõl a reflektorfénybe jött elõ, miután Peter Gabriel magukra hagyta õket, õ lett az énekes. Az együttesbeli munka azonban egy idõ után már nem elégítette ki teljesen, szólóalbumokat készített, az elsõ ’81-ben jelent meg, s innentõl kezdve ’95-ig szólóban és a zenekar tagjaként is jelen volt. Ekkor a szólókarrier mellett döntött. A Genesis új énekessel próbálkozott, átütõ siker nélkül, ám ez most nem fontos. Phil elmondta, három oka van annak, hogy zenész vált belõle: a The Beatles, a The Motown és a Stax. Mániákusan próbálta újjáéleszteni a lemezeik hangulatát, s amikor rájött, hogy ez lehetetlen, már benne volt a mókuskerékben, új távlatok nyíltak meg elõtte.
Hónapok óta úton van, járja a nagyvilágot a búcsúturnéjával. Ezután – elmondása szerint – nyugdíjba megy: nem fog koncertezni, de lemezeket azért készít. Pedig januárban még csak 55 éves lesz. Én persze nem fogadnék arra, hogy ez az utolsó turnéja. Nem azért, mert anyagi szempontból elõnyös a búcsúkoncertek utáni visszatérés, más oknál fogva. Akinek eddig ennyire a mindennapjait képezte a színpad, az nem bírja sokáig nélküle. Még akkor sem, ha a család hirtelen sokkal fontosabb lett.
Mindenesetre holnap megnézem õt Budapesten, mi van, ha mégis komolyan gondolja a búcsúzkodást. Mert még nem voltam Phil Collins-koncerten, és kíváncsi vagyok, igazak-e az elképzeléseim a nyugodt zenészrõl. (péjé)

Módosítás dátuma: 2005. október 25. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 149 vendég böngészi