Főoldal Média Nyílt levélben kérnek segítséget az MTV-sek

Nyílt levélben kérnek segítséget az MTV-sek

E-mail Nyomtatás PDF
Nyílt levélben fordult a legfõbb közjogi méltóságokhoz és az országgyûlési képviselõkhöz szerdán a Magyar Televízió (MTV) üzemi tanácsának és három reprezentatív szakszervezetének elnöke; "azért, hogy az MTV kilábolhasson csõdhelyzetébõl, ma már kizárólag csak Önök tehetnek lépéseket!" - áll a dokumentumban. <

 Nyílt levélben fordult a legfõbb közjogi méltóságokhoz és az országgyûlési képviselõkhöz szerdán a Magyar Televízió (MTV) üzemi tanácsának és három reprezentatív szakszervezetének elnöke; "azért, hogy az MTV kilábolhasson csõdhelyzetébõl, ma már kizárólag csak Önök tehetnek lépéseket!" - áll a dokumentumban.
"A Magyar Televízió sorsa válságosra fordult. Nemcsak az indokolatlanul és gyalázatosan alacsony költségvetés sújt bennünket, hanem az is, hogy a törvényben meghatározott járandóságunkat visszatartják" - írják, megemlítve: az intézmény finanszírozása elégtelen.
A levélben határozottan felkérik a képviselõket, "hagyjanak fel eddigi mozdulatlanságukkal, tegyék meg, amit az Alkotmány és más jogszabályok elõírnak Önöknek és teremtsék meg a közszolgálati televízió elégséges finanszírozásának feltételeit!". Az aláírók szerint ahhoz, hogy a Magyar Televízió elkerülhesse a totális csõdöt, elõször is két dolog kell: megfelelõ mértékû normatív finanszírozás és új székház, az elsõ kidolgozásának határideje idén március végén, a másik felépítéséé közel két éve lejárt.
"Ahhoz, hogy a Magyar Televízió betölthesse küldetését, elvégezhesse a törvény által megszabott közszolgálati munkáját, évente minimum 32-34 milliárd forint forrásra van szüksége", miközben a költségvetés csak 19 milliárdot szavazott meg a köztelevízió ez évi mûködtetésére, "ráadásul ennek egy részét indokolatlanul visszatartják", így az MTV a szükséges pénz felébõl gazdálkodik az idén.
Emlékeztetve arra, hogy "ma minden állampolgár kevesebb, mint napi öt forintot fordít az MTV mûködtetésére", megemlítik, ezért két programot kap, az év minden napján; "nincs még egy állam Európában, amelyik ilyen mostoha sorsra ítélte volna saját közszolgálati televízióját".
A levél aláírói felhívják a figyelmet arra, hogy Belgium és Görögország 42, Finnország 84, Ausztria 98 milliárd forintot fordít köztelevíziójára, miközben az MTV mára "technikai múzeummá" vált. "Egy alulfinanszírozott intézményben költségeket lefaragni egy határ után már csak a fõtevékenység, a mûsorkészítés rovására lehet.
És mi azt mondjuk, bolond az a gazda, aki a takarmány megtakarításának örül, ha közben éhen döglik a jószág" - írják az MTV folyamatban lévõ reorganizációjára utalva.

Módosítás dátuma: 2005. október 27. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 164 vendég böngészi