Főoldal Kárpát-medence Magyar középiskola Léván – kudarc vagy megerõsödés?

Magyar középiskola Léván – kudarc vagy megerõsödés?

E-mail Nyomtatás PDF
A Zoboraljai Vállalkozói Magán-szakközépiskola osztályt nyitna Léván, ahol a magyar gimnáziumnak idén nincs elsõ évfolyama
Léva.

 A Zoboraljai Vállalkozói Magán-szakközépiskola osztályt nyitna Léván, ahol a magyar gimnáziumnak idén nincs elsõ évfolyama
Léva. Új szakot indítana indítana a városban az alsóbodoki Zoboraljai Vállalkozói Magán-szakközépiskola – derült ki azon a szerda délutáni fórumon, amit a lévai magyar egyházi gimnáziumról, illetve a helyi, magyar anyanyelvû középfokú oktatásról tartottak a helyi kisebbségi közélet szereplõinek részvételével.
A kihelyezett osztály létrehozásának javaslatával Göbõ Sándor, az alsóbodoki szakközépiskola igazgatója állt elõ a Kassai Gyula lévai református lelkész által kezdeményezett kerekasztal-beszélgetésen. „A vállalkozói iskola a szakirányok bõvítését határozta el, s az új szakot Léván indítaná el, kihelyezett osztályként” – mondta a tanintézmény-vezetõ. Emlékeztetett: az alsóbodoki iskola az udvardi szakközépiskola kihelyezett osztályaként indult 2000-ben, 2001-ben önállósult, s ma már 126 diák látogatja (körülbelül a fele nem zoboraljai).
Göbõ szerint egyébként a lévai anyanyelvû oktatás kapcsán nemcsak két iskoláról, hanem a lévai magyarság megmaradásáról is szó van, „hogy legyen értelme magyar óvodát fenntartani, minél jobban menjen az alapiskola, és hogy legyen az itteni magyarságnak elképzelése a jövõjérõl”. Hozzátette: „A magyar egyetem (a komáromi Selye János Egyetem – a szerk. megj.) erõsödik, a lévai tanulók se maradjanak ki a lehetõségekbõl”. Úgy véli, a szakközépiskola biztosította továbbtanulási lehetõségek szinte egyenértékûek a gimnáziuméival, a továbbtanulók közül sokan választottak pedagógiai, jogi és humán szakokat. Göbõ szavai szerint a megnyíló új szak korszerûbb, mint a klasszikus gimnáziumi képzés.
Kassai Gyula megjegyezte, két lehetõség áll az egyház elõtt: folytatni a gimnázium kudarctörténetét, amelybõl sokan nem látják a kivezetõ utat, hiszen még mindig kérdéses, tud-e partnerként együttmûködni a gimnázium és az egyház; vagy elfogadni az alsóbodoki szakközépiskola ajánlatát. „Eddig a gimnázium története csak a pénzrõl szólt: támogatja-e az egyház az iskolát anyagilag vagy sem? Pedig arról is szólhatott volna, hogy ez a középiskola szellemiségében ízig-vérig egyházi legyen. Az értelmiség Léván nem tekinti partnerének az egyházat, lenézi, megbélyegzi. A presbitériumnak és az egyháznak változtatnia kell a módszerein, az értelmiségnek viszont kezet kell nyújtania az egyháznak” – vélekedett a lelkész. Föltette a kérdést: „Érett-e a református egyház arra, hogy fenntartson egy gimnáziumot? Mindenki kimondja: nem érett, múltjának és jelenének tükrében megállapítható, nem képes egy ilyen intézményt gondozni.” Kassai úgy látja, az alsóbodoki iskola az egyháznak kínál segítséget, és a vállalkozói szakközépiskola – mint eddigi mûködése is bizonyítja – rátermett. Göbõ közölte, a mûködõ vállalkozói szak mellé egy kereskedelem és vállalkozás szakot szeretnének indítani, amely kiemelten foglalkozna az idegenforgalommal. „Az új szakot megindítjuk, de szeretnénk, ha ez Léván történne” – szögezte le.
Hajtman Béla, a lévai egyházi gimnázium igazgatója is elismerte, „a könyörtelen fejkvótarendszerben a négyéves gimnáziumoknak nincs igazán jövõjük, amit az is bizonyít, hogy már alig van klasszikus gimnázium a környéken”. Ha a vállalkozói iskola kihelyezett osztálya létrejön, fontosnak tartja megoldást találni arra, mi lesz a legügyesebb tanulókkal, akik Léván szeretnének gimnáziumba járni?
Andruska Csillának, a helyi magyar alapiskola igazgatójának kérdései alapján kiderült, az alsóbodoki iskola számítástechnikai felszereltsége jobb, és egy felmérés szerint a tavalyi B szintû angol érettségin a középiskolák között (a gimnáziumok kivételével) az elsõ helyen végzett. Hajtman elmondta, a lévai gimnázium a kezdetektõl alternatív tanmenet szerint mûködik, s ezért kevesebb óraszámban oktatják az informatikát, de az iskola létszámához és a diákok igényeihez képest megfelelõek a lehetõségek, amit a felsõoktatási intézményekben tovább tanulók száma is bizonyítja. A felvételi eredmények a két iskolában szinte azonosak.
Göbõ elmondta: ha a vállalkozói szakiskola megnyitja kihelyezett osztályát, felelõs a megmaradó két gimnáziumi osztályért, „Zavartalanul befejezhetnék tanulmányaikat, nem lehet õket szélnek ereszteni” – hangsúlyozta Göbõ. Kassai szerint is csak akkor vállalható fel az alsóbodoki javaslat, ha meg tudják oldani a két osztály sorsát; a formában az egyháznak, a gimnáziumnak és a vállalkozói iskolának kell megállapodnia.
Kassai Gyula megjegyezte, az egyház nem kért bérleti díjat a gimnáziumtól, tehát az alsóbodoki szakközépiskola is bérleti díj nélkül vehetné igénybe az épületet.
Több résztvevõ felvetette: nem lehetne-e egymás mellett vagy egy igazgatóság alatt mûködtetni a két középfokú tanintézményt. Andruska figyelmeztetett, az alapiskolának már csak két, párhuzamos osztálylyal mûködõ évfolyama van, egyre kevesebb a gyerek. Göbõ Sándor szerint a kihelyezett osztály megnyitása is megtorpantja a vállalkozói iskola fejlõdését, azt kell elõbb megerõsíteni, s aztán lehet foglalkozni további tervekkel. Kassai Gyula az egyház nevében nem zárkózott el a jövõbeni, újbóli gimnáziumalapítástól, ha az alsóbodoki javaslatot elfogadja a presbitérium.
FORGÁCS MIKLÓS

Módosítás dátuma: 2005. október 28. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 76 vendég böngészi